У Кременчуцькому водосховищі зросли концентрації марганцю

У Кременчуцькому водосховищі зросли концентрації марганцю

Результати спостережень за якістю поверхневої води Кременчуцького водосховища, які виконувались лабораторією гідрометеослужби впродовж 1 кварталу цього року, показали значні перевищення вмісту у відібраних пробах марганцю.

Як повідомив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань, у лютому концентрації марганцю у створі 6 км нижче міста Черкаси перевищували граничну допустиму норму у 40 разів (ГДК = 10 мкг/дм3). У порівнянні з даними спостережень минулого кварталу концентрації марганцю по максимальним значенням збільшились у 3,9 рази, а по середнім за квартал − у 7 разів. Про це «Нова Доба» дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

У фоновому створі, що знаходиться вище міста Черкаси на 2 км, вміст у воді марганцю дещо менший, однак перевищував граничнодопустиму норму у 34 рази. За останні 10 років лише в 2010 році концентрації марганцю перевищували ці значення.
Слід зазначити, що визначення вмісту у поверхневій воді важких металів проводяться лабораторією високо чутливим методом атомної абсорбції за допомогою сучасних приладів, які проходять періодичну повірку.
Важливо знати, що присутність марганцю у питній воді є однією з основних причин її неприємного смаку. Поряд з цим, постійне вживання питної води, в якій перевищений вміст марганцю, може призвести до хронічного отруєння цим небезпечним для здоров’я металом, а також спровокувати виникнення інших захворювань людського організму.

Результати спостережень першого кварталу 2017 року, показують також, що окрім марганцю вода забруднена вище допустимих норм міддю до 22 ГДК, цинком до 5 ГДК, хромом шестивалентним та фенолами до 4 ГДК. Газовий склад води був задовільний.
Причиною такого забруднення поверхневої води річки Дніпро на території Черкаської області могли бути скиди промислових та інших стічних вод в річку, а також змиви із прибережних територій в результаті танення снігу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x