Призначення наукової пенсії

«Прошу надати роз’яснення чи враховується в заробіток, з якого обчислюється пенсія відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», матеріальна допомога та індексація заробітної плати».
Михайло, Звенигородка

− Заробітна плата наукових працівників згідно з ст. 36 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» складається з посадових окладів (ставок), премій, доплат за наукові ступені, вчені звання, надбавки за стаж наукової, науково-педагогічної роботи та інших надбавок, доплат та винагород, передбачених законодавством у сфері наукової і науково-технічної діяльності. У статті 37 зазначеного Закону визначено, що пенсії науковим (науково-педагогічним) працівникам призначаються в розмірі 60 відсотків сум заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника, на яку відповідно до законодавства нараховується збір на обов’язкове державне пенсійне страхування (внески).

Під час обчислення наукової пенсії враховуються суми заробітної плати особи за відповідний період, нараховані їй згідно з трудовим договором (контрактом) на займаних посадах, перебування на яких зараховується до наукового стажу. При цьому заробітна плата для обчислення пенсії враховується в межах максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, оподатковуваного доходу (прибутку), сукупного оподатковуваного доходу граничної суми заробітної плати (доходу), з яких справляються страхові внески (збори) до соціальних фондів, що діяла на день одержання зазначеного заробітку.

Зважаючи на зазначене, матеріальна допомога та індексація заробітної плати включаються в заробітну плату для обчислення пенсії відповідно до Закону, − роз’яснює Тетяна Рожко, перший заступник начальника управління Пенсійного фонду України в м. Черкаси Черкаської області.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x