«Батьківщинівці» виступають проти скасування мораторію на продаж землі й ініціюють референдум

«Батьківщинівці» виступають проти скасування мораторію на продаж землі й ініціюють референдум

Сьогодні з робочим візитом на Черкащині побував Вадим Івченко, народний депутат України, фракція «Батьківщина». Депутат ВРУ провів кілька зустрічей із жителями місцевих ОТГ і наголосив на необхідності збереження чинності мораторію на продаж сільськогосподарських земель. На думку депутата ВРУ, скасування мораторію призведе до монополізації земельного ринку в Україні. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Нардеп Вадим Івченко наголошує: мораторій на продаж сільськогосподарських земель має зберігати чинність, адже поки що, зважаючи на незначний прошарок середнього класу в країні, потенційний вітчизняний покупець землі в країні практично відсутній. А от бідність дрібних землевласників, зокрема пайовиків, призведе до того, що ділянки швидко скупить потужний монополіст, а це – мільярди гривень.

– Питання не стосується долі однієї земельної ділянки чи селянина. Це стосується долі України. Господарство площею 200 га відповідно до нормативно-господарської оцінки в Черкаській області буде коштувати приблизно 10 млн. грн. Запитайте у будь-кого в селі: хто має 10 млн гривень, щоб отримати 200 га у власність. А для обробки потрібні ще обігові кошти. Повірте, в селі навіть не кожен фермер зможе одразу знайти 10 мільйонів, – говорить Вадим Івченко.

Депутат озвучив такий пропонований механізм для охочих продати земельні наділи: продати землю державі, а держава передає ділянку в розпорядження територіальної громади. Громада, в свою чергу, здає її в оренду або віддає тим людям, які матимуть бажання обробляти землю. Так, за словами Вадима Івченко, податки будуть іти в місцевий бюджет, а земля буде лишатися в державі і не сформується монополія.

Голова Черкаської асоціації фермерів Черкащини Віктор Гончаренко, депутат Черкаської обласної ради, від імені аграріїв висловив підтримку позиції партії «Батьківщина». На його думку, земля має лишатися у власності селян:
– Продати землю – це те саме, що продати Батьківщину, Україну. Нам розповідають про те, що необхідно створити умови для того, щоб пенсіонери, які мають паї, змогли використати своє право її продати. Сьогодні сільське населення справді зубожіло і постаріло. І літня бабця, імовірно, не знає, що робити з землею. Але я певен, що такі люди, хоч і бідні, але думають про майбутнє своїх дітей, яким земля дістанеться у спадок. Де ж тоді конституційне право на землю теперішніх школярів, майбутніх нащадків? Якщо ми думаємо про майбутнє, то маємо погодитися, що земля не може бути товаром. Можна торгувати хлібом, іншою продукцією, але земля – це стратегічний запас країни, який, за Конституцією, є власністю народу, – наголосив Віктор Гончаренко.

ВО «Батьківщина», за словами партійців, має розгалужену регіональну систему, тому політсила може зібрати в регіонах підписи на користь проведення всеукраїнського референдуму щодо продовження чинності мораторію. «Ми провели збори ініціативної групи – це близько 2,5 тисячі людей. Затвердили списки більше ніж 10 тисяч офіційно людей, які збиратимуть підписи. Сьогодні ми подаємо заяву до ЦВК разом зі списками людей, з усіма даними – ми витримали всю процедуру. Після цього ЦВК приймає відповідне рішення, кожній людині видається відповідне посвідчення, підписні листи. Тоді люди йдуть до населення, роз’яснюють, збирають підписи. За 40 днів потрібно зібрати 3 мільйони підписів. Потім це все віддається в ЦВК, яка має певний час, щоб перевірити справжність підписів. Згодом ЦВК буде зобов’язане прийняти рішення про проведення Всеукраїнського референдуму за народною ініціативою щодо недопущення продажу української землі» – повідоми нардеп Вадим Івченко.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x