Медики нагадують про важливість вакцинації дітей

Медики нагадують про важливість вакцинації дітей

24-30 квітня цього року в Україні проводиться Український тиждень імунізації. Цей захід щорічний і відбувається одночасно зі Всесвітнім та Європейським тижнями імунізації. Головна мета «Українського тижня імунізації» – інформувати населення про вакцинацію як найбільш ефективний інструмент захисту від інфекційних хвороб та важливу умову збереження національної безпеки країни. Про це «Новій Добі» повідомили в Управлінні охорони здоров’я Черкаської ОДА.

Вакцинація вважається одним з найбільших досягнень медицини, яке щорічно дає можливість попередити 3 мільйони смертей і 750 тис. випадків дитячої інвалідізації. На сьогодні за допомогою вакцин людство здатне попередити 30 інфекційних захворювань. Імунізація визнана одним з найефективніших заходів запобігання захворюванням.

На жаль, рівень вакцинації дітей в Україні і на Черкащині за даними 2016 року далекий від рекомендованого ВООЗ 95%.

У 2016 році потреба Черкаської області становила майже 700 тисяч доз вакцин на суму більш як 45 мільйонів гривень. Державна квота для області складала 15,7 млн. грн. тобто державним бюджетом профінансовано лише третину необхідних імунобіологічних препаратів для проведення планових щеплень.

На 2017 рік потреба Черкаської області у вакцинах складає близько 819 тисяч доз.

За даними ВООЗ, з початку ліквідації поліомієліту у світі 5 мільйонів людей, які могли бути паралізовані вірусом, залишаються здоровими завдяки вакцині.

У Черкаській області в 2016 році в категорії дітей до 2-х років від вакцинацїї проти кашлюку, дифтерії, правця – 657 осіб, проти поліомієліту – 1311, проти гепатиту В-475осіб, проти туберкульозу – 137, проти кору, епідпаротиту, краснухи – 244, проти гемофільної інфекції – 247 осіб.

Відмова від вакцинації – це ризик, якому батьки піддають своїх дітей, ціна якому – життя. Кожна людина має право на захист від інфекційних хвороб.

Завідувач відділу імунопрофілактики КЗ «Черкаський обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» Шуляренко І.С.,
тел. (0472) 54-14-67

Для статті використані матеріали Європейського регіонального бюро ВООЗ, дані електронно-статистичної форми «УКРВАК» МОЗ України.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x