Вітряна погода підсушує ґрунт на Черкащині

Вітряна погода підсушує ґрунт на Черкащині

Суха вітряна погода, що була останніми днями на Черкащині, сприяла швидкому підсиханню верхнього шару грунту. Як повідомив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань, 28 квітня на більшості площ пориви вітру сягали 15-20 м/с, а денна температура повітря була найвищою з початку сезону і становила +16+19°. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Черкаського Гідрометцентру.

За таких умов стан верхнього 10-сантиметрового шару грунту, переважно добре зволожений, на площах південного сходу області – навіть слабко. Тобто, окремі поля вже просять дощу. Середня температура грунту на глибині 10 см становить +7+8° і дозволяє садити буряк, соняшник, капусту та картоплю. Проте при посадці, поряд із температурою грунту, слід враховувати і стійкість сходів до заморозків, які у 1-й половині квітня ще є звичайним явищем, – на цьому акцентував увагу пан Постригань. Адже якщо сходи картоплі витримують заморозки до мінус 2°, решта з вищезгаданих – до мінус 5-7°. Тож, щоб не ризикувати майбутнім врожаєм бульб, садити краще після Пасхи.

За прогнозом синоптиків, сьогодні можна насолоджуватись погожою погодою та на повну присвятити себе польовим роботам. Адже недарма в народі говорять – «весняний день рік годує».

30 квітня атмосферні фронти з Балтики принесуть невеликі дощі, обумовлять сильний поривчастий вітер та нетривале похолодання. Температура повітря упродовж доби очікується в межах +4+9º. А наступна ніч обіцяє бути із заморозками до 2-4º. Проте, вже на початку травня тепло повернеться.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x