Дефіцит вітаміну Е може призвести до зниження рівня магнію в організмі

Дефіцит вітаміну Е може призвести до зниження рівня магнію в організмі

Вітамін E (токоферол) жиророзчинний, стійкий до високих температур, але «боїться» світла. Він не розчиняється у воді, майже не реагує на кислоти, луги і високі температури. Спектр корисних властивостей вітаміну Е дуже широкий: без цього вітаміну не обходиться жоден значущий біохімічний процес в організмі. Тому токоферол важливий для оптимальної роботи всіх систем організму.

Вітамін Е не дарма називають вітаміном «молодості і плодючості», адже, будучи потужним антиоксидантом, токоферол уповільнює процеси старіння в організмі, а також забезпечує роботу статевої системи – як у жінок, так і у чоловіків.
Крім того, вітамін Е важливий для імунітету, покращує живлення клітин, сприятливо впливає на периферичний кровообіг, запобігає утворенню тромбів і зміцнює стінки судин. Важливий він для відновлення тканин: загоює рани, виразки, знижує можливість утворення шрамів. Токоферол забезпечує нормальне згортання крові, знижує кров\’яний тиск, підтримує нервову систему, роботу м\’язів, запобігає анемії. Вітамін Е – відмінна профілактика ракових і серцево-судинних захворювань.
Вітамін Е захищає інші розчинні жирами вітаміни від руйнування киснем, сприяє засвоєнню вітаміну А, запобігає появі старечої пігментації. Особливо важливий цей вітамін для спортсменів у період високих навантажень, вагітних і мам, які годують груддю.
У дослідженні із застосуванням вітамінів А і Е, в якому брали участь 29 тис. чоловіків, з\’ясовано, що ті з них, хто вживав додаткові дози вітаміну Е, на 32% мав менший ризик розвитку раку простати. Ще одне масштабне дослідження, яке стосувалося впливу вітаміну Е на здоров\’я жінок, показало, що доповнення харчового раціону натуральним вітаміном А істотно знижує ризик смерті, насамперед від інфаркту та інсульту, особливо коли мова йде про жінок старше 65 років.
Для кращого засвоєння вітамін Е рекомендовано приймати в комплексі з селеном. Неорганічне залізо руйнує вітамін Е, тому його не слід приймати разом із залізовмісними препаратами. Посилює симптоми недостатності вітаміну Е дефіцит цинку.
Симптоми дефіциту вітаміну Е: сухість шкіри, погіршення зору, ламкість нігтів, м\’язова слабкість, сексуальна апатія, анемія, жирові відкладення на м\’язах, дегенеративні зміни серцевого та інших м\’язів.

Передозування, протипоказання
Вітамін Е практично безпечний і нетоксичний. Але прийом великих доз вітаміну може викликати нудоту, розлад шлунка, підвищення кров’яного тиску. Якщо маєте проблеми із серцем, перед прийомом вітаміну слід спочатку проконсультуватись із лікарем.

Продукти, які містять вітамін Е
Найбільш багате джерело вітаміну Е – рослинні олії (соняшникова, оливкова, гарбузова, кукурудзяна). Однак при смаженні велика частка токоферолу втрачається, тому корисніше вживати рослинну олію в салатах. Лідером за вмістом вітаміну Е є олія зародків пшениці.
Інші джерела вітаміну Е – це горіхи, печінка, молоко, злаки, вершкове масло, але в них вміст вітаміну Е вже менший (наприклад, у вершковому маслі вітаміну Е в 5 разів менше, ніж в рослинній олії).
Вітамін Е не синтезується в організмі людини, тому важливо слідкувати за тим, щоб у харчовому раціоні його було завжди достатньо.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x