Деякі поєднання ліків можуть бути небезпечними

Будьте обережні в ситуаціях, коли одночасно потрібно приймати кілька різних препаратів. Пам\’ятайте, що інформація про сумісність препарату з іншими зазвичай міститься в інструкції, вкладеної в упаковку ліків. На жаль, багато хто взагалі не звертає уваги на цей пункт. Таке нехтування може завдати нам шкоди.

Протиалергічні препарати і засоби від кашлю
При одночасному прийомі антигістамінних і протикашльових ліків людина починає відчувати сонливість, погіршується здатність зосереджувати увагу, сповільнюються реакції. Якщо при цьому людина працює з джерелами підвищеної небезпеки (наприклад, водіння автомобіля, робота на верстаті), з\’являється ризик потрапляння в аварійну ситуацію.

Аспірин і ліки, призначені для розрідження крові
Препарати для розрідження крові призначають при схильності до тромбозу, варикозної хвороби, геморою, інфаркту міокарда, ішемічного інсульту, ішемічної хвороби серця, порушеннях серцевого ритму і багатьох інших патологіях. Аспірин також збільшує текучість крові. Тому одночасне вживання антикоагулянтів і препаратів ацетилсаліцилової кислоти може спричинити кровотечі, в тому числі приховані.

Заспокійливі і знеболювальні препарати
Препарати, які знижують тривожність, мають побічний ефект: вони знижують частоту серцевих скорочень і дихальних рухів. Аналогічно діють знеболюючі засоби, які містять морфін або кодеїн. Приймаючи ліки цих двох типів одночасно, слід бути обережним, оскільки при перевищенні дозування можна навіть померти від зупинки серця.

Парацетамол і засоби, що містять кодеїн
Парацетамол – один з найпопулярніших знеболюючих і жарознижувальних препаратів. Не всі знають про те, що його не можна застосовувати разом з кодеїновмісними ліками. Таке поєднання надзвичайно токсичне для печінки. Встановлено, що у людей, які вживали кодеїн разом із парацетамолом, печінкова недостатність розвивається в 63% випадків, до того ж дуже швидко.

Щоб уникнути неприємностей, пов\’язаних з прийомом погано сумісних препаратів, необхідно:
• повідомляти лікареві про всі лікарські засоби, які ви використовуєте;
• уважно вивчати інструкції до всіх новопризначених препаратів;
• зберігати інструкції до ліків, щоб мати можливість у будь-яку хвилину уточнити важливі нюанси;
• не починати прийом препаратів (тим більше їх поєднань), не погодивши його з лікарем;
• не порушувати визначене фахівцем дозування.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x