Унікальний тренінг Людмили Пони для посадовців, які надають послуги ветеранам

Унікальний тренінг Людмили Пони для посадовців, які надають послуги ветеранам

За останні три роки наше суспільство набуло суттєвих змін. Неоголошена війна брутально розірвала сучасний український соціум на дві частини: тих, хто живе не переймаючись подіями на Сході, і тих, хто приймав чи приймає в них безпосередню участь. Часи оплесків на вокзалах, як у щемливій соціальній рекламі 14 року, давно минули. Сьогодні ми маємо справу із серйозною проблемою: як навчитися жити з людьми, тіла і душі яких опалила війна та як допомогти їм адаптуватися в мирному середовищі. Таким чином, допомога ветеранам стала провідним напрямком роботи Черкаського обласного центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді.
Унікальний тренінг Людмили Пони для посадовців, які надають послуги ветеранамЗ часом працівники центру зрозуміли: аби якісно надавати соціальну допомогу людям, що приймали участь у бойових діях, треба мати спеціальну фахову підготовку. На жаль, чимала кількість посадовців не придають цьому значення. «В минулому році після розмови з одним із чиновників у мене з’явилася ідея створити тренінг для тих, хто працює з ветеранами, – розповідає начальник відділу організаційно-правової роботи Черкаського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Пона Людмила Михайлівна, – він тоді сказав: «а чим атовці кращі за мене?» Він не розумів, що вони не краще, вони – інші».

По крихтах Людмила Пона збирала інформацію щодо того, яких змін набуває психіка людини, яка пройшла війну, шукала в матеріалах військових психологів Дейва Гроссмана і Френка П\’юселіка оптимальні стратегії ефективної взаємодії з такими людьми, консультувалася із психологами щодо методик профілактики професійного вигорання при спілкуванні з атовцями. Далі була плідна співпраця з психологом Андрієм Козінчуком, що свого часу особисто пройшов горнило російсько-української війни, а сьогодні надає психологічну допомогу побратимам з усієї України. «Крім того всього, я включила в семінар документальні і художні відеоматеріали, –розповідає Людмила Михайлівна, – правдиві історії своїх знайомих, друзів».
Унікальний тренінг Людмили Пони для посадовців, які надають послуги ветеранам
Згодом семінар-тренінг «Особливості надання соціальних послуг учасникам АТО» включили до плану роботи обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, і проведений в одинадцяти районах Черкаської області. «Ми працюємо в усіх організаціях, які мають хоч який стосунок до надання послуг ветеранам, – пояснює Людмила Пона, – збираємо окремо керівників, потім в кожній з установ проводимо семінари з працівниками. На всіх без виключення заходах люди реагують дуже емоційно, часто плачуть. Майже завжди я бачу сильне здивування присутніх, адже вони не знали і не задумувалися, наскільки серйозні фізіологічні та психологічні зміни відбуваються з людиною під час бойових дій і як насправді війна змінює особистість. Так вони починають розуміти, чому ветерани інші…»

Актуальність і необхідність тренінгу «Особливості надання соціальних послуг учасникам АТО» важко переоцінити. Тільки в Черкаській області кількість ветеранів, з якими працюють центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, сягає 6 500 осіб. Семінар-тренінг наразі пройшли близько 300 працівників найрізноманітніших установ, що працюють з особами, які брали участь в бойових діях. Серед них керівники районних і міських державних установ, голови територіальних громад, заступники голів районних і міських адміністрацій, спеціалісти та фахівці соціальної роботи. «І ми підемо далі, – ділиться планами на майбутнє Людмила Пона, – будемо працювати з дружинами ветеранів, адже їм також потрібна допомога в плані навчання конструктивній взаємодії з чоловіками-атовцями. Я знаю, що неможливо змінити людей і простір навколо себе одним махом, але я хочу щоб ми всі зрозуміли, що вже не зможемо жити так, як раніше. Адже маємо проблему на сорок років вперед. І нам усім треба змінюватись…»
Унікальний тренінг Людмили Пони для посадовців, які надають послуги ветеранам
Дійсно, без змін не обійтися. Хоча берегти свій власний спокій і не помічати людей, з душами, пошматованими війною, звісно легше. Але ось до прикладу сумна статистика від розробника системи реабілітації ветеранів військових конфліктів в США, ветерана В’єтнамської війни Френка П\’юселіка: «На протязі 12 років бойових дій у В’єтнамі США втратили 57 800 бійців, а за наступні 10 років ще 60 000 американських солдатів позбавили себе життя». Чому люди, яким вдалося вижити в екстремальних умовах війни, не можуть пристосуватися до мирного середовища? Чому ті, що в окопах під кулями переоцінили свої життєві цінності, втрачають гідність і жагу до життя, перебуваючи в оточенні тих, хто війни не пізнав. Може, це відбувається внаслідок байдужості до них і того, що ніхто навіть не намагається їх зрозуміти? Отже, чи вдасться нам не повторити сумного досвіду Америки залежить від тих людей, які поруч із ветеранами, в тому числі від нас з вами.

Прикро, що унікальний тренінг Людмили Пони проводять поки лише на Черкащині. Маємо надію, що з часом інформацією і досвідом Черкаського обласного центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді зможуть скористатися працівники державних установ, що обслуговують ветеранів по всій Україні. Тільки от часу цього не так багато, тому що він може коштувати комусь життя…

Юлія Вовкодав

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x