Який вигляд мали радянські Черкаси на першотравневі свята? (фото)

Який вигляд мали радянські Черкаси на першотравневі свята? (фото)

Як відбувалися першотравневі свята у Черкасах за часів Радянського Союзу нагадав черкащанам черкаський краєзнавець Борис Юхно. Про це він написав на свої сторінці у «Фейсбук».

«Не буду як Робінзон ставити засічки «добре» і «погано». Зрештою, свято декомунізувалося само собою ще й тому, що сьогодні у Черкасах просто не залишилося підприємств, працівники яких могли б формувати святкові колони. Ну а з тих, що ще якось нидіють, трудящі могли б солідаризуватися хіба у форматі протестних мітингів. Порівняння явно не на користь теперішніх часів. То що ж тут відбувалося цього дня років так …десят тому?» – почав свій допис краєзнавець, перш ніж процитувати текст із тодішньої преси:

«Світлим всенародним святом у пишному зеленому вбранні приходить Першотравень у Черкаси. Зазеленіли сади і парки, зацвіли абрикоси. Місто одяглося по-святковому. Червоними прапорами уквітчані вулиці й площі. На фронтонах жилих будинків, підприємств і установ портрети Маркса, Леніна, керівників партії й уряду. Полум’яніють транспаранти з першотравневими закликами ЦК КПРС.

Хороший настрій у черкащан. Змінює своє обличчя наймолодший обласний центр республіки. З настанням весни великі роботи розгорнулися по благоустрою міста. На вулицях Карла Маркса, Кірова, Гоголя замощуються дороги, асфальтуються тротуари. У місті зараз більше 200 будівельних площадок. Споруджується багато житлових будинків, цього року більше тисячі черкаських сімей справлять новосілля.

Жваво йде торгівля в магазинах. Напередодні свята торговельна сітка збільшилася на три одиниці. У селищі хіміків відкрито промтоварний магазин, на Комсомольській – гастрономічний, на розі вулиць Шевченка і Пушкіна – продовольчий.
Який вигляд мали радянські Черкаси на першотравневі свята? (фото)
Ось біля головної трибуни на вулиці Урицького (Хрещатика, де тоді й проходили демонстрації) появляється грузовик. У його кузові – верстати, швейні машини. За верстатами – юнаки, за швейними машинами – дівчата. «Станемо кваліфікованими виробничниками» – такий лозунг висить на кабіні грузовика. З хорошою видумкою були оформлені колони шкіл №1,2,3,4,6,11,17. Напоєний пахощами весни, вітер колише червоні прапори, які гордо майорять над святковими Черкасами. З гучномовців далеко розносяться пісні…»

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x