Сколіоз, біль у шиї, серцеві хвороби – від емоцій?

Сколіоз, біль у шиї, серцеві хвороби – від емоцій?

У минулому столітті лікарі західних країн довели, що деякі захворювання активніше розвиваються на тлі тих чи інших негативних емоцій. На відміну від західних, китайські медики ніколи і не розглядали здоров’я тіла окремо від психологічного стану. Будь-яке лікування в Китаї включає в себе роботу і з тілом, і з емоційною сферою.

Сколіоз як спосіб не зламатися
Спрощена механіка «психосоматичних» (а з точки зору китайської медицини – всіх) захворювань така: людина регулярно відчуває ту чи іншу емоцію, вона буквально тисне на неї кожен день. І тіло підлаштовується під цей тиск так, щоб по можливості нейтралізувати згубний вплив. Ось кілька прикладів захворювань, які легко проходять, якщо людина уважна до свого тіла, розуміє емоційне підґрунтя того, що відбувається і береться за лікування в двох напрямках: коригує фізіологічні проблеми і розбирається з психологічними.
На сьогодні наука не може дати стовідсотково точну відповідь, чому розвивається сколіоз – складна деформація хребта. Китайська медицина пов’язує розвиток сколіозу в дітей з надмірним психологічним тиском у сім’ї. Хребет у прямому сенсі слова гнеться під емоційним тиском, дозволяючи дитині зберегти внутрішній стрижень.
Надмірний психологічний тиск може бути непомітним для дорослих членів сім’ї, але якщо у дитини викривляється хребет – це серйозний привід задуматися про атмосферу в домі або школі. Тіло дитини бере удар на себе, щоб не «зламатися» психологічно.
Хворі на сколіоз – це, як правило, люди з дуже яскравою і сильною волею, тому після того, як зовнішнє моральний тиск слабшає, у них з’являється можливість відновити здоров’я – попри те, що сколіоз вважається хворобою, яка погано піддається лікуванню.
Шия – хворе місце для соціально успішних жінок. Скільки б ми не говорили про соціальну рівність, багатьом дамам високі пости і велика відповідальність даються складніше, ніж джентльменам. Жінки більш емоційні, і образні вислови «великий вантаж на плечах», «непідйомна ноша» дуже часто втілюються у вигляді напруги і болю в шиї.

Опущені плечі – прояв смутку
Сутулість – один із характерних зовнішніх проявів постійного смутку. В мультиках, комедіях дуже яскраво, перебільшено вміють передавати поставу сумної людини: шия і плечі вперед, спина колесом, груди запали. Трохи зведені вперед плечі і горбик біля основи шиї – це символ частої печалі. А така постава сама по собі стає джерелом негативних емоцій. «Застигла» туга у тілі змушує нас почуватися сумно. Недарма різні психологічні вправи для вироблення впевненості в собі включають роботу над поставою, випрямлення спини і плечей.
Серцево-судинні захворювання, що розвиваються в молодості – один із можливих наслідків хронічної напруги діафрагми. Діафрагма напружується у відповідь на кожне гостре переживання, але найяскравіші напруги діафрагми можна спостерігати у людей, які ведуть жорсткі переговори, змушені регулярно відстоювати свої права (або права компанії, в якій працюють). Ця напруга діафрагми дає психологічну опору, підсилює натиск. Якщо ж такий стан стає звичним, то серцю постійно бракує місця в грудній клітині, і воно починає давати збої.
Як би там не було, емоції, які відчуває окрема людина, унікальні. А значить, і їх взаємозв’язок зі здоров’ям буде індивідуальними. Це лише деякі аспекти з філософії китайської медицини, тож не поспішайте приміряти ці правила на себе. Вчіться розуміти своє тіло, власну чутливість – тоді зв’язок ваших емоцій і тіла стане зрозумілим і поправним.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x