Нові правила нарахування субсидій

В Україні набули чинності нові правила отримання субсидій – їх перерахують вже з урахуванням нових знижених норм споживання. Субсидію на наступний період не отримають українці, у яких є двомісячна заборгованість по оплаті житлово-комунальних послуг. Що передбачають нові правила отримання субсидій, інформує заступник директора департаменту – начальник управління соціальної допомоги та компенсаційних виплат департаменту соціальної політики Черкаської міської ради Катерина Бінусова.

1. Знизили соціальні норми. Головна зміна – українцям скоротили соцнорми споживання тепло-, електро – та газової енергії. Так, якщо ще минулої зими субсидія покривала 330 кубів на опалення квартири площею 60 кв. метрів, то вже в наступному опалювальному сезоні знижку будуть нараховувати тільки на 300 кубів. Якщо сім\’я буде споживати і далі 330 кубів, за 30 кубів вже доведеться платити (за чинним тарифом, це 204 гривні). Що стосується тепла, у квартирі з центральним опаленням площею 60 кв. м. субсидія буде покривати замість 3,28 лише 2,5 Гкал тепла.

2. Змінили опалювальний період. Раніше субсидія на опалювальний період призначалася всім українцям в період із 1 жовтня по 30 квітня і коригувалася органами місцевого самоврядування або органами виконавчої влади. У 2017 і 2018 роках громадянам із індивідуальним опаленням субсидія буде нараховуватися з 15 жовтня по 15 квітня.

3. Протягом місяця тим, хто отримує субсидії, потрібно повідомити органи соціального захисту населення про: зміну складу зареєстрованих осіб у помешканні: якщо хтось виписався або прописався; зміну соціального статусу членів родини: якщо хтось звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером; про здійснення одноразової покупки, що перевищує 50 тисяч гривень; про зміну набору комунальних послуг: якщо відмовилися від централізованого опалення і перейшли на індивідуальне або навпаки.

4. Переплату за комуналку «спишуть» із рахунку. Переплату за житлово-комунальні послуги, яка набереться в сім\’ї за півроку, від 1 травня просто спишуть із рахунку. Раніше така переплата переходила на наступний місяць – тобто, якщо цього місяця спожив менше енергії і переплатив, то в наступному місяці сплатиш менше. Це мотивувало людей економити. Тепер же переплата за холодну і гарячу воду, а також за опалення, буде повертатися до бюджету. Тобто, сім\’я, яка отримувала субсидію на комуналку, але економила і споживала менше норми, залишки на своїх рахунках втратить.

5. Субсидію заберуть у боржників. Від 1 травня житлова субсидія не призначається на наступний період за наявності 2-місячної заборгованості з оплати за житлово-комунальні послуги. Якщо боржник упродовж двох місяців підтвердить сплату заборгованості або домовиться про її реструктуризацію, то субсидія нараховується з дати закінчення дії попередньої. Зазначений строк може бути продовжено на підставі рішення районної, у містах Києві та Севастополі держадміністрації за наявності поважних причин.

6. Доходи за місяць, а не за рік. Тепер субсидії будуть надавати з урахуванням середньомісячного доходу осіб за чотири квартали, а не за календарний рік. При цьому субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива буде призначатися, виходячи з розміру доходу за попередній календарний рік.

7. Збільшили субсидії для непрацездатних. Для пенсіонерів, інвалідів та інших непрацездатних громадян, уряд збільшує соціальну норму, за якої надається субсидія. Наприклад, якщо в будинку проживають непрацездатні люди, то соціальна норма для розрахунку допомоги збільшиться з 49 квадратних метрів до 75 квадратних метрів.

8. Субсидії для тих, хто проживає у садовому будинку. Раніше люди, які проживали в садових будинках або дачних кооперативах і оплачували комунальні послуги, не могли претендувати на субсидії, оскільки не були офіційно зареєстровані. Наразі ж мешканці садових будинків або дачних кооперативів також зможуть оформити субсидію. Правда, фінансуватися вона буде з місцевих бюджетів у яких, як відомо, хронічно немає грошей.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x