Як боротися з алергією на цвіт?

Як боротися з алергією на цвіт?

З носа тече, дряпає у горлі, на шкірі висип — все це ознаки алергічної реакції, ризик якої зростає у гіперчутливих людей у весняно-літній період. Алергія на пилок рослин дуже поширена і вона є головним болем у всіх сенсах цього слова для алергіків. З нею можливо боротися, але при цьому важливо дотримуватися рекомендацій фахівців.
Алергічна реакція на пилок часто нагадує класичний нежить, який виникає при застудних захворюваннях. Іноді з’являється різь в очах, як при кон’юнктивіті, очі червоніють, порушується гострота зору. При появі подібних симптомів не варто сподіватися, що все минеться саме по собі, потрібно звернутися до лікаря. Поки ви чекаєте, алергія може посилитися, і до чутливості до пилку рослин додасться алергія на харчові продукти, на шерсть та інші подразники. Тим паче, як стверджують лікарі-алергологи, якщо алергія торкнулася очей і носа, є можливість того, що вона буде прогресувати, викликаючи більш серйозні захворювання — отит, синусит. Досить часто випадки алергії на пилок переростають в астматичні захворювання.

Вже на початку квітня у багатьох людей, чутливих до цвіту, починається посилена реакція до цвітіння, яке з’являється на деревах, травах. З лютого по квітень може з’явитися гіперчутливість до пилку на березі, кипарисі, з травня по липень небезпечно перебувати на квітучих галявинах, у полях, садах, які пишно квітнуть. З серпня по жовтень, коли період інтенсивного цвітіння закінчиться, може виникнути гіперчутливість до полину, амброзії. Пилок деяких рослин може залишатися в повітрі цілий рік, але, звичайно, це залежить від регіону проживання.

Ліки для полегшення алергії
На щастя, у наші дні існують медикаменти, які допомагають упоратися з алергією. Антигістамінні засоби швидко впливають на організм і усувають подразнення в горлі, носі, ліквідуючи алергічний нежить. Проте при застосуванні таких засобів потрібно бути уважним до побічних ефектів. Часто антигістамінні ліки мають заспокійливий ефект і викликають сонливість. Якщо ви водите машину, вам варто остерігатися подібних препаратів і порадитися з лікарем щодо застосування протиалергічних ліків з менш вираженим седативним ефектом.
Класичні ліки можуть поєднуватися з кортикоїдами місцевого застосування – для очей і носа. Ліки, які потрібно закапувати, досить швидко усувають неприємні симптоми, але їх не рекомендують застосовувати тривалий період через потенційний ризик подразнення слизової оболонки.
Якщо ви хочете користуватися натуральними засобами, обирайте спреї із вмістом календули. Вона відома своїми заспокійливими властивостями і здатністю очищати слизову, і її можна застосовувати щодня в період цвітіння.

Консультація алерголога
Закладений ніс може стати причиною безсоння, головного болю, загальної втоми – іноді людина навіть втрачає працездатність. Саме тому не варто запускати проблему і провокувати більш активну алергію з побічними ефектами, краще при перших ознаках звернутися до фахівця-алерголога. Іноді алергіку не вдається самостійно визначити, на яку саме рослину його організм реагує так бурхливо. Класичне лікування алергії буває недостатнім, щоб зупинити її, тому що необхідно точно знати, на що конкретно в організмі виникає така реакція. За допомогою бесіди, лабораторних аналізів крові і алергопроби можна точно встановити, що є алергеном. І після цього усунути алергію набагато простіше.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x