Яку рибу, коли і де найкраще ловити в травні

Яку рибу, коли і де найкраще ловити в травні

У травні практично всі види прісноводних риб остаточно відходять від зимової сплячки. Деякі лише готуються до шлюбних ігор, а деякі встигли вже віднереститися і тепер відпочивають. Спеціалісти знають, що всі наші риби активно харчуються (а отже й цікавляться наживкою) до початку нересту і після нього. Тож, всім любителям ловити рибу доведеться підлаштовуватися під природні особливості. Спробуємо розібратися, коли, де яку рибу варто ловити в цю пору року.
Активне донерестове клювання КОРОПА починається під час вильоту мошкари, коли піднімається зелений очерет. Наживки – гнойовий черв’як, пучок опариша, мотиля. Жилку можна використовувати тоншу, ніж улітку та восени, адже короп після зими ослаблений і чинить менший опір при виважуванні.

У КАРАСЯ нерест відбувається в період квітування калини. До цього часу за температури 12 градусів карась виходить підкріпитися. Наживки – такі ж, як і для коропа. Місця ловлі – мілководні ділянки (до 1 м) глиняного або мулового дна біля очеретів.

У ЛИНА апетит з’являється у той час, коли на березі квітне бузок. Місця ловлі – там, де нещодавно ловився карась. На гачку – один великий або кілька дрібних гнойових черв’яків. Підсікати треба тоді, коли поплавець не менше 5 секунд плавно йде вбік і далі поступово занурюється; або пройшло не менше 5 секунд як він підійнявся і потім ліг на воду.
Активне клювання ЛЯЩА починається після формування колосків у жита. Найкращими місцями ловлі є мілини далеко від берега, особливо з корчами або повільною течією. Снасть – донна вудочка з годівницею. Поводок на обертальному відводі має бути 40-50 см. Наживки – пучок опаришів, мотиля або гнойових черв’яків. Сприятлива погода – без вітру або з невеликою хвилею в напрямку рибалки.

Як тільки полетіли бабки, ПЛІТКА дивиться, чим поласувати. Тримається вона в прибережній смузі біля підводної рослинності. Наживки – такі самі, як і для карася або ляща. Але все має бути дрібно порізане й замішане з кашею. Найприємніший спосіб ловлі – поплавчаною вудкою.
Активне клювання ОКУНЯ починається з початком сінокосу, під час вильоту мошкари. У травні окунь тримається берегової зони. Невеликого окуня можна зловити поплавковою вудкою на гнойового черв’яка, опариша, мотиля. Більш великого (до 1 кг або й більше) – спінінгом на мікроджиг або на маленькі сріблясті чи золотисті блешні-вертушки.

Полюючи на СУДАКА, рибалка має орієнтуватися на кропиву, яка в цей час переростає з молодої у високу. В травні судак розташовується в річках на межі мілин і різких схилів глибоких ям. У денний час його ловлять на джиг, у нічний – на донну вудочку. На гачок чіпляють довготілого живця (верховодку, пічкура тощо).
ЖЕРЕХ активно клює зі спадом весняного паводка. Найпродуктивніша снасть у травні – спінінгове вудлище з поплавцем-бомбардою (важкий ковзний поплавець). Наживка – живі або штучні комахи. Спосіб ловлі – сплавляти насадку по течії в проводку. Окрім жереха, на гачок можуть потрапити язь, головень, щука, сом.

ГОЛОВЕНЬ починає активно клювати з початком сінокосу й квітненням черемхи. При ловлі поплавковою або донною вудкою найкращою насадкою є консервована кукурудза або парений горох. Під час лову спінінгом краще застосовувати воблери червоного кольору або невеликі блешні-коливалки.
Королева наших річок ЩУКА на полювання виходить із квітуванням шипшини та кульбаб, але найактивнішою вона стає в період, коли зацвітають дуби. У цей час плямиста хижачка розташовується на глибинах до 2 м, на шляху плітки й окуня, що прямують на нерест. Якщо паводок високий – краще ловити на живця або мертву рибу, якщо паводок низький – на все, що завгодно, зокрема, і на великі блешні-коливалки, воблери, віброхвости.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x