Календар догляду за полуницею

Календар догляду за полуницею

Полуниця – одна з перших культур, яка радує господарів соковитими ягодами. Хоча рослина ця дуже поширена, мало хто з господарів вміє отримувати з неї дійсно високоякісні врожаї. Адже це досить примхлива культура, яка потребує ретельного догляду з ранньої весни і до пізньої осені. Втім, і до неї можна знайти підхід, якщо чітко розпланувати свою роботу за спеціальним календарем.

У травні полуниця починає активно випускати вуса, які забирають у рослини велику кількість поживних речовин. Якщо ви вирощуєте полуницю для отримання ягід, а не для розмноження, то вусики потрібно регулярно видаляти. Якщо кущики ростуть на одному місці більше 3 років, їм знадобиться підживлення. На початку вегетаційного періоду рослина потребує азотних добрив, у період цвітіння – фосфорних, а після плодоношення – азотних, фосфорних і калійних. Під час цвітіння полуниці на ній можуть з’явитися довгоносики. Кущики обприскують настоєм часнику або іншими народними засобами боротьби зі шкідниками. У травні нерідко стоїть суха погода. Для правильного розвитку рослин і утворення плодів грядку регулярно поливають. У другій половині травня (залежно від погоди) починає плодоносити полуниця ранніх сортів. Урожай своєчасно збирають, тоді поливи проводять після збору дозрілих ягід. Якщо в цей час йдуть рясні дощі, рослини захищають від гнилі та борошнистої роси, а також при необхідності прополюють.
У червні продовжуємо збір врожаю. У другій половині місяця починають плодоносити і пізні сорти. Щоб ягоди не бруднилися і не гнили, під кущики стелять чорний нетканий матеріал або підсипають стружку. Це допомагає захистити полуницю від сірої гнилі та бур’яну. Також в червні розетки полуниці укорінюють в окремих стаканчиках або касетах. Такі рослини будуть готові до пересадки на нове місце вже через 2-3 тижні.
У липні після закінчення плодоношення з кущів видаляють все старе, хворе та пошкоджене листя. Грядку добре поливають, розпушують ґрунт навколо кущів і видаляють з них всі зайві вуса. В липні на кущах полуниці може оселитися суничний кліщ. З пошкоджених рослин зрізають листя і спалюють. Потім всю грядку обприскують водою (близько 60 ° С) або гарячим розчином марганцівки. Якщо на рослинах з’являються комахи-шкідники, кущики полуниці обприскують хімічними або біологічними інсектицидами. Також можна вдатися до народних засобів. Крім того, в цей період полуниця нерідко уражається плямистістю, борошнистою росою, сірою гниллю. З хворобами допомагає впоратися 1-відсоткова бордоська рідина з додаванням колоїдної сірки (100 г препарату на 10 л води).

У серпні на полуничній грядці глибоко розпушують ґрунт і вносять комплексне добриво: по 1 ч. л. під кожен кущ. До кінця місяця закінчують посадку вусиків, кущики регулярно поливають.
На початку осені, у вересні, слід подбати про своєчасний полив полуничної грядки, тому що в цей період формуються квіткові бруньки, з яких в наступному році з’являться ягоди. Тому важливо не забувати поливати рослини.
У жовтні для рослин створюють сприятливі умови, які допоможуть їм добре перезимувати. Для цього грядки поливають, розпушують ґрунт, видаляють бур’яни. Кущі полуниці підгортають торфом, перегноєм або компостом.
У листопаді, коли верхній шар ґрунту трохи підмерзне, грядки мульчують. Завдяки цьому коренева шийка рослин буде захищена. Щоб затримати сніг, наверх укладають хмиз, листя топінамбура, стебла малини або кукурудзи. У такому вигляді полуниця зимує.
Завдяки правильному і своєчасному проведенню робіт по догляду за полуницею, вам вдасться виростити здорову рослину і зібрати хороший урожай солодких ягід полуниці.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x