Черкащани про традиції у їхніх сім’ях

Черкащани про традиції у їхніх сім’ях

Відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН від 20 вересня 1993 року було запроваджено Міжнародний день сім\’ї. Традиційно свято відзначається 15 травня. Запровадження свята було викликано стурбованістю світової спільноти становищем родини та її значенням у процесі виховання підростаючого покоління. Введення цієї дати покликане поглибити розуміння питань родини, об\’єднати можливості різних країн для вирішення всіх найсерйозніших питань, пов\’язаних із сім\’єю.
Завжди найважливіші етапи життя людини й окремі стадії розвитку сім’ї супроводжувалися різноманітними обрядами і звичаями. Мабуть, найпрекрасніше почуття викликає у людей приналежність до сім’ї і традиції. Багато українців передають їх з роду в рід, щоб вони не втрачали своєї важливості й насичували духовність кожного наступного покоління. А які традиції святкування важливих сімейних дат мають черкащани? Із цим питанням ми і звернулися до жителів міста.

Черкащани про традиції у їхніх сім’ях

Світлана Лесковець, оператор комп’ютерного набору:
− Щороку на святкування важливих сімейних дат родина збирається або у татової мами, або у маминої. Чіткий графік на один Новий рік в однієї бабусі, на Різдво в іншої, так само на Великдень і в поминальні дні. Усе по правилах, щоб не було конфліктів у родині. Головними на сімейних святах є старше покоління, адже саме їм завдячуємо тим, що можемо зібратися за сімейним столом.

Черкащани про традиції у їхніх сім’ях

Віктор Волинець, учитель:
− Особливих традицій у святкуванні наша родина не має, проте ми відновлюємо старі українські звичаї. На Святий Вечір родина сідає до столу після сходу першої зірки, обов’язково має бути 12 пісних страв. На кутах столу дружина кладе по зубчику часнику, та по декілька копійок – аби відігнати злих духів та привернути багатство. Після вечері лишаємо декілька пустих тарілок для найближчих родичів, яких уже немає з нами, і залишаємо для них пригощання на столі.

Черкащани про традиції у їхніх сім’ях

Богдана Чечин, студентка:
− Є у нас маленька особливість: 8 Березня тато завжди дарує мені та мамі по букету квітів. Дуже запам’ятався випадок, коли тато приніс додому два букети котиків – де він їх дістав, я і досі не знаю, але було надзвичайно приємно.

Черкащани про традиції у їхніх сім’ях

Іван Бабенко, учитель:
− Декілька років тому, знайомі із Закарпаття подарували солом’яного дідуха, і тепер, на Святий Вечір ми заносимо його до хати, і ставимо на покуті, відроджуємо старі українські традиції. Та і дітям дідух дуже подобається.

Черкащани про традиції у їхніх сім’ях

Віра Борисенко, керівник Call-centrer:
− Так збіглося, що день народження доньки − 16 травня, а день сім’ї − 15, тому й святкуємо ці дні одночасно. Якщо дозволяє погода, намагаємося виїхати на природу, на свіже повітря, щоб діти могли побігати та побавитися досхочу. На свята одягаємо вишиванки, привчаємо дітей до традиційного українського одягу, а донечка любить (носити) віночки.

Черкащани про традиції у їхніх сім’ях

Юрій Трегуб, студент:
− Не знаю, чи можна це назвати традицією, але на день народження когось із членів родини, ми всією сім’єю виконуємо «Многая літа». А в дитинстві, взимку, тато я і старший брат загартовувалися: бігали босоніж по снігу, виховували в здоровому тілі − здоровий дух.

Руслана Шаповал

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x