У Черкасах показали фільм Сергія Проскурні «Тарас Шевченко. Ідентифікація»

У Черкасах показали фільм Сергія Проскурні «Тарас Шевченко. Ідентифікація»

У кінотеатрі «Мультиплекс» ТРЦ «Любава» 10 березня відбулося неординарне мистецьке дійство – презентація фільму режисера Сергія Проскурні «Тарас Шевченко. Ідентифікація» виробництва студії «УкрКіноХроніка».

Про це «Новій Добі» повідомили в прес-службі міської ради.

За словами Сергія Проскурні, проект фільму пройшов конкурсний відбір неігрових проектів, присвячених життю та творчості Тараса Шевченка, у результаті якого його було включено до Програми виробництва та розповсюдження фільмів на 2013–2014 роки. Режисерові вдався неординарний мистецький засіб – показати Великого Кобзаря через призму сприйняття наших сучасників.

– Це абсолютно інноваційний проект. Такого підходу до Шевченка ще не було, – стверджує Сергій Проскурня.

Хоч фільм і присвячений 200-річному ювілею Пророка української нації, немов насправді Тарас Шевченко з’являється перед глядачами в наш час, у ці березневі дні. І з непідробною цікавістю спостерігає за тим, що діється на його рідній Черкащині, у Києві і навіть за кордоном.

Першим знімальним днем стало 7 листопада 2013 року, коли на подвір\’ї скульптурних майстерень Національної спілки художників України для створення постаті Шевченка було вивантажено скульптурну глину.

Надалі, крім Києва, зйомки фільму відбувалися у Карпатських горах, у степах Бессарабії, у копанках Донбасу, у Чорнобильській зоні відчуження, у кабінеті Зигмунда Фройда у Відні, на Таймс-сквер у Нью-Йорку та у Гарвардському університеті. 9 березня презентація фільму відбулася на Майдані Незалежності в рамках Шевченкового віче, а 10 – в Черкасах, де неодноразово за життя бував Тарас Шевченко.

Сергій Проскурня розповів про складнощі, які довелося зазнати при зйомках, зокрема, вони стосувалися фінансових питань. Працювати доводилося і в кредит, а загалом, за твердженням режисера, на створення фільму витратили 580 тисяч гривень.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x