Як безпечно видалити кліща?

Як безпечно видалити кліща?

Сезон кліщів у розпалі, отже саме час нагадати про способи їх видалення. Звичайно, найкраще – запобігти укусу кліща, одягнувшись у закритий одяг. Але що робити, якщо кровопивця все-таки присмоктався до шкіри? Народна медицина має декілька відповідей на це питання.
Якщо вберегтися від укусу не вдалося, слід звернутися в медичний заклад. При відсутності такої можливості можна спробувати самостійно витягнути кліща в домашніх умовах, дотримуючись при цьому правил безпеки:
✓ не можна брати тварину голими руками;
✓ виколупувати гострим предметом;
✓ тягти за черевце;
✓ припікати сигаретою;
✓ відривати кліща зубами;
✓ різко смикати;
✓ змащувати його бензином, миючими засобами, олією.

Намагаючись витягти кліща пальцями, можна його випадково розчавити, що збільшує ризик інфікування. Не менш небезпечно змазувати членистоноге яким-небудь отруйним для нього засобом. Кровосос не тільки не відчепиться, але, відчувши загрозу для життя, впорсне токсини в тіло людини, після чого помре, залишившись присмоктаним до шкіри. Видалити його можна, використовуючи інші, більш дієві методи.
За допомогою звичайного шприца можна дістати кліща без ризику його неповного видалення. Для цього слід те місце, куди зазвичай одягають голку, рівно відрізати. Сильно притиснувши до шкіри такий обрізаний шприц, необхідно плавно потягнути поршень шприца. Вакуум вилучить кліща разом із отруйними речовинами, які він впорснув у ваш організм. Після процедури обробіть місце, де був кліщ, будь-яким знезаражуючим засобом.

За таким же принципом іноді використовують банку або пляшку, яку спочатку обережно прогрівають над свічкою, запальничкою чи сірником. Після видалення таким способом кліща на місці укусу може лишитися невеличкий синець, але він згодом зійде.
Наступні способи потребують більшої уважності й обережності, адже існує вищий ризик видалити кліща не повністю. Витягти його можна ниткою, з якої слід зробити петельку і накинути її на кровососа. Переконавшись, що петля знаходиться не на черевці, а ближче до хоботка паразита, потрібно затягнути нитку у вузол і почати потроху підтягувати її вгору, перпендикулярно шкірі. Якщо діяти обережно і не робити різких рухів, цілком можливо витягнути кліща, не пошкодивши його. Тягнути треба поступово, без ривків і з зупинками, надаючи кліщу можливість відчепитися самостійно.

Так само обережно і без поспіху можна видалити паразита пінцетом. Захоплюйте його ближче до місця укусу, а не за тіло, щоб голівка не відірвалася і не залишилася в шкірі. При цьому поверніть його проти годинникової стрілки.
Після видалення кліща огляньте місце укусу: чи не залишилося там часточок кровососа. Обробіть ранку йодом, зеленкою чи перекисом водню. Протягом наступного тижня-двох будьте уважні до самопочуття людини, яку вкусив кліщ.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x