Корисні властивості фолієвої кислоти

Корисні властивості фолієвої кислоти

Вітамін B9 (фолієва кислота) має дивовижні корисні властивості. Деякі вчені називають його «вітаміном гарного настрою», адже саме фолієва кислота необхідна для вироблення гормонів «щастя» і забезпечує гарний настрій. А ще користь вітаміну В9 полягає в постачанні вуглецю для синтезу гемоглобіну, що дає нам енергію і сили.

Вітамін B9 впливає на поділ клітин, ріст і розвиток усіх тканин, налагоджує роботу імунної системи, підтримує серцево-судинну систему. Мікрофлора кишечника в нормальному стані синтезує деяку кількість фолієвої кислоти самостійно.
Фолієва кислота позитивно впливає на роботу кровотворної системи і на функціональність лейкоцитів (головних «бойових» одиниць імунної системи людини). Вітамін B9 підтримує здоров’я печінки і травної системи в цілому. Крім цього, фолієва кислота забезпечує передачу імпульсів між клітинами нервової системи, регулює процеси збудження і гальмування нервової системи, ліквідує наслідки стресових ситуацій.
Вітамін B9 особливо незамінний для жінок. Достатня кількість цієї речовини в організмі є запорукою нормального перебігу вагітності й повноцінного розвитку плоду. Фолієва кислота істотно зменшує ймовірність передчасних пологів і виникнення вроджених дефектів головного мозку дитини. Вітамін B9 стабілізує емоційний фон у післяпологовий період і згладжує гормональні розлади.

Ознаки дефіциту фолієвої кислоти в організмі:
◆ пригніченість;
◆ безпричинне занепокоєння;
◆ почуття страху;
◆ погіршення пам’яті;
◆ розлади травлення;
◆ відставання в рості;
◆ запалення слизової порожнини рота;
◆ анемія;
◆ рання сивина;
◆ спонтанні переривання вагітності і різні дефекти розвитку плоду.

Тривалий дефіцит вітаміну B9 супроводжується нервовими розладами, раннім клімаксом у жінок і затримкою статевого дозрівання у дівчат, розвитком атеросклерозу, появою інфарктів і інсультів.
У великій родині вітамінів групи В у вітаміна В9 є «ліпший друг» – вітамін В12, вони забезпечують повноцінне засвоєна одне одного в організмі. Тому, якщо ви хочете додатково приймати фолієву кислоту, необхідно приймати її разом із вітаміном В12.
Основним джерелом цього фолієвої кислоти є зелені овочі й паростки пшениці. Щоб поповнити в організмі її запаси, необхідно вживати пророщені зерна пшениці, соєві боби, шпинат, качанний салат, спаржу, висівки, сочевицю і капусту броколі.
Мінімальна добова доза вітаміну B9 становить 400 мкг. Годуючим і вагітним жінкам дозу збільшують до 600 мкг. Додатковий прийом вітаміну B9 необхідний при надмірних розумових та фізичних навантаженнях, частих стресових ситуаціях і під час хвороб. Дефіцит фолієвої кислоти може бути викликаний нестачею вітаміну B9 в їжі, а також порушеннями синтезу цієї речовини мікрофлорою кишківника (дисбактеріоз кишківника тощо).
Гіпервітаміноз фолієвої кислоти може спричинятися безконтрольним прийомом надмірної кількості препарату протягом кількох місяців. На тлі надлишку вітаміну B9 в організмі розвиваються хвороби нирок, нервова збудливість і розлади травлення.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x