Вітамін B9 (фолієва кислота) має дивовижні корисні властивості. Деякі вчені називають його «вітаміном гарного настрою», адже саме фолієва кислота необхідна для вироблення гормонів «щастя» і забезпечує гарний настрій. А ще користь вітаміну В9 полягає в постачанні вуглецю для синтезу гемоглобіну, що дає нам енергію і сили.
Вітамін B9 впливає на поділ клітин, ріст і розвиток усіх тканин, налагоджує роботу імунної системи, підтримує серцево-судинну систему. Мікрофлора кишечника в нормальному стані синтезує деяку кількість фолієвої кислоти самостійно.
Фолієва кислота позитивно впливає на роботу кровотворної системи і на функціональність лейкоцитів (головних «бойових» одиниць імунної системи людини). Вітамін B9 підтримує здоров’я печінки і травної системи в цілому. Крім цього, фолієва кислота забезпечує передачу імпульсів між клітинами нервової системи, регулює процеси збудження і гальмування нервової системи, ліквідує наслідки стресових ситуацій.
Вітамін B9 особливо незамінний для жінок. Достатня кількість цієї речовини в організмі є запорукою нормального перебігу вагітності й повноцінного розвитку плоду. Фолієва кислота істотно зменшує ймовірність передчасних пологів і виникнення вроджених дефектів головного мозку дитини. Вітамін B9 стабілізує емоційний фон у післяпологовий період і згладжує гормональні розлади.
Ознаки дефіциту фолієвої кислоти в організмі:
◆ пригніченість;
◆ безпричинне занепокоєння;
◆ почуття страху;
◆ погіршення пам’яті;
◆ розлади травлення;
◆ відставання в рості;
◆ запалення слизової порожнини рота;
◆ анемія;
◆ рання сивина;
◆ спонтанні переривання вагітності і різні дефекти розвитку плоду.
Тривалий дефіцит вітаміну B9 супроводжується нервовими розладами, раннім клімаксом у жінок і затримкою статевого дозрівання у дівчат, розвитком атеросклерозу, появою інфарктів і інсультів.
У великій родині вітамінів групи В у вітаміна В9 є «ліпший друг» – вітамін В12, вони забезпечують повноцінне засвоєна одне одного в організмі. Тому, якщо ви хочете додатково приймати фолієву кислоту, необхідно приймати її разом із вітаміном В12.
Основним джерелом цього фолієвої кислоти є зелені овочі й паростки пшениці. Щоб поповнити в організмі її запаси, необхідно вживати пророщені зерна пшениці, соєві боби, шпинат, качанний салат, спаржу, висівки, сочевицю і капусту броколі.
Мінімальна добова доза вітаміну B9 становить 400 мкг. Годуючим і вагітним жінкам дозу збільшують до 600 мкг. Додатковий прийом вітаміну B9 необхідний при надмірних розумових та фізичних навантаженнях, частих стресових ситуаціях і під час хвороб. Дефіцит фолієвої кислоти може бути викликаний нестачею вітаміну B9 в їжі, а також порушеннями синтезу цієї речовини мікрофлорою кишківника (дисбактеріоз кишківника тощо).
Гіпервітаміноз фолієвої кислоти може спричинятися безконтрольним прийомом надмірної кількості препарату протягом кількох місяців. На тлі надлишку вітаміну B9 в організмі розвиваються хвороби нирок, нервова збудливість і розлади травлення.