Якою буде весна, коли садити картоплю і яких чекати врожаїв

Якою буде весна, коли садити картоплю і яких чекати врожаїв

Великі снігопади, які випали з 19 по 21 січня, перевищували місячну норму. В лютому, при плюсових температурах, земля, яка повільно розмерзалася, добре ввібрала цю цінну вологу. Повільне танення снігів свідчить про те, що влітку опади будуть помірними.

Про 1 березня кажуть: «Бог Ярило бере зиму на вила». Цього дня вранці було + 1 °С, по обіді – + 3 °С. Отже, літо надто спекотним не буде, матимемо більше теплих днів. А вітер з південного сходу віщує близькі до хороших врожаї.
За два тижні до Великодня – Вербний тиждень. Він часто буває вітряний і прохолодний. По даті Великодня визначають весну: найраніше він може припасти на останні дні березня, а найпізніше – на початок травня. Цього року Великдень святкуватимемо 20 квітня, тобто весна буде і не ранньою, й не пізньою. На Різдво, 7 січня, вранці було 0 °С, по обіді + 5 °С, день сонячний. Звідси, «Зелене Різдво – Білий Великдень» означає, що на цьогорічну Пасху надто тепло не буде.

Народні прикмети
Як визначити погоду
Перші весняні гриби, зморшки та зморжі, виросли на пагорбі – літо буде дощове, а коли в луговині – сухе.
Копита у коней пітніють – до теплої погоди.
Галки сідають на верхів’я дерев – до тепла, ховаються всередині гілля – на холод.
Як прилетять весняні пташки, то великих холодів уже не буде.
Якщо зібралося багато жайворонків і довго співають, збережеться ясна погода, без опадів. Коли їх не чути зранку – буде дощ.
Голосно кумкають жаби – до скорого дощу.
Жаб’ячий хор співає цілу ніч – до ясної погоди наступного дня.
Весна – гаряча пора для городників. Щоб досягти найкращих результатів, слід садити городину (крім коренеплодів) після народження нового місяця й до його наповнення, коли він перебуває у знаках Зодіаку Козерога, Тільця, Раку, Терезів, Стрільця. Коренеплоди, картоплю, цибулю садять у цих же знаках Зодіаку, але після повного місяця й до його спадання. Коли Місяць у Водолії, не рекомендується нічого садити взагалі. Нагадаю, що новий місяць буде 30 березня, а повний – 15 квітня і 14 травня.

Коли садити картоплю
Чи не найбільше городники цікавляться, коли ж садити картоплю. Кожен із терміном визначається сам, я ж наведу лише кілька прикмет.
Коли зацвіте синій пролісок чи перший раз закумкають жаби, пора обробляти ґрунт: копати, культивувати, розпушувати.
Садити картоплю починають, коли зацвітає ряст, пшінка, клен, мати-й-мачуха, а найточніше – жовтий нарцис. Закінчують висаджування, коли розпускаються сережки на березі.
Урожайність картоплі визначають так. Коли на Казимира, 4 березня, хороша погода, то й урожай буде добрий. Також урожай віщує й раннє цвітіння білої акації.

Коли сіяти зернові
Найкраще сіяти при вітрах зі сходу й заходу – врожаї будуть більшими.
Яру пшеницю, жито, ячмінь сіють при повному місяці, а овес – за два дні до нього чи за два дні після.
Льон сіють в останню чверть фази місяця.
Горох сіють у перші дні нового місяця.
На ялинах багато шишок – до врожаю ярових. Багато шишок на соснах – добре вродить ячмінь.

Корисні поради для рибалок

Листя на дубі розвивається – добре ловиться щука.
Цвіте черемха – ловиться лящ.
Рано при вітряній погоді ловиться судак.
Плотва перший раз треться на Вербний тиждень
Риба клює на новий місяць.

Якою буде погода влітку
Багато березового соку – літо буде дощовим (і навпаки).
Коли спочатку листям укриваються береза, чекай сухого літа, а коли клен – вологого.
Якщо протягом 10 – 17 березня тепло, то літо буде ясне, погоже, якщо холодно – дощове. Погода на Трохима (14 лютого) підтвердила, що літо не буде занадто мокрим. Стрітення (15 лютого) віщувало хороший врожай кукурудзи. Будуть добрі укоси трав, урожаї плодових дерев. Весна не буде занадто затяжною, як і рясною на опади. Рік буде хорошим для бджіл і медобору. Відповідно до погоди на Вакули (19 лютого), весна буде не бурхливою, а літо – не надто сухим і спекотним.
Є багато прикмет, які протирічать одна одній, тому для більш точного прогнозу слід узагальнити збіги якнайбільшої кількості з них. Так, ранні котики до 1 березня не розпустилися, а це свідчить про те, що ранньої весни не буде. Сніг на мурашниках танув з південної сторони – до теплого, але не дуже спекотного літа.

Квітень порадує теплом
Жовтень радував нас багатьма теплими днями, а це свідчить про те, що квітень теж буде помірно-теплим. Порівняно з березнем, опадів випаде більше. Температура в першій половині місяця перейде середньодобову позначку + 5 °С, у другій – + 10 °С. Із настанням тепла починається грозова діяльність, а в суху погоду – пилові бурі. Температури контрастують, у різні роки максимальні були + 29 °С – + 31 °С, а мінімальні – 6 °С – – 16 °С.
Для квітня характерні великі розбіжності амплітуд нічних і денних температур, а зоряні ночі часто закінчуються заморозками. Люди кажуть: «Дуй, вітре, не дуй, не до Різдва й де, а до Великодня». Є й така мудрість: «До Благовіщення зиму не лай, але й сани не ховай», бо тільки на Благовіщення весна може побороти зиму.
Загалом же, до 15 квітня вночі будуть невеликі плюсові температури, іноді можливі незначні заморозки. Та вдень температура підвищуватиметься з + 10 °С до + 18 °С. Із 15 квітня нічні температури будуть тільки плюсові, а вдень теплішатиме від + 8 °С до + 20 °С.
Що ж до детального прогнозу, то на початку місяця (1 – 15 квітня) вітри будуть помірної сили, а з 7 до 14 квітня – часто рвучкі, поривчасті, 7–12, подекуди навіть 15–20 м/с. Більшість днів будуть сонячними. Вночі температура перебуватиме в межах 0 °С – +5 °С, із 7 до 12 квітня невелике нічне зниження температури. Удень найменша температура становитиме + 2 °С – + 6 °С, найвищі + 10 °С – +18 °С, а на сонці іноді буватиме й до + 20 °С. З 1 до 6 квітня буде тепло, з 7 до 14-го денні температури підвищуватимуться. З 7 квітня зміниться погода й напрям вітру. У період з 1 до 15 квітня можливі опади.
Прикметні дні цього періоду: 1 квітня (Дарини, Хризанта) – тепла погода сприятиме дорідним врожаям. Якщо на початку квітня грім – на тепле літо. Грім під час першого весняного дощу – до буйного врожаю трав. 7 квітня (Благовіщення). Який цей день, такий і кінець місяця. Погожа погода – до доброго врожаю.
У другій половині місяця (16 – 31 квітня) вітри слабкої й помірної сили, з 22-го квітня часто поривчасті. Вночі температура в межах + 1 °С – + 10 °С, удень від + 8 °С до + 20 °С, в кінці місяця – + 22 °С – + 24 °С, на сонці – вище + 25 °С. З’являтиметься роса, прилетять ластівки. Це час цвіту й тепла. Із 15 квітня – теплі дні, підвищення температури, з 22-го – примхлива погода, зачастять опади.
Пригадав давній метод визначення погоди, згідно з яким погода 29 грудня відповідає погоді квітня. Звідси, на початку квітня буде прохолодно, випадатимуть тумани й опади, протягом місяця часто буватимуть вітри південних напрямків. У другій половині місяця – тепло, багато сонячних днів, але побільшає опадів.

Коротко про погоду останнього весняного місяця. Уже перші дні травня відзначаться літніми температурами: вночі від + 10 °С до + 18 °С, а вдень протягом місяця – від + 20 °С до + 30 °С. Погода цього місяця буде по-справжньому літньою.

Володимир Бойко, народний синоптик, смт. Маньківка

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x