Дитячий туберкульоз – як із ним борються на Черкащині

Дитячий туберкульоз – як із ним борються на Черкащині

Фтизіатри – лікарі, які лікують туберкульоз – часто наголошують: більшість випадків хвороби походять із дитинства. Саме діти й підлітки – найбільш вразливі категорії щодо інфекції. Саме тому, на думку багатьох медиків, у боротьбі з «білою чумою» варто особливу увагу приділяти галузі дитячої фтизіатрії, зокрема профілактиці й ретельному моніторингу юного населення на наявність туберкульозу.

Дитячий туберкульоз – як із ним борються на Черкащині
– У дорослих, найчастіше, туберкульоз є загостренням колишнього осередку інфекції. Тому профілактика серед дітей дає змогу попередити туберкульоз не лише в неповнолітніх, але й у дорослих. Якщо ми в санаторії витрачаємо на лікування одного пацієнта 5–7 тисяч (у випадку, коли дитина заражена інфекцією, яка ще не проявляється), то на лікування дитини, яка захворіє, держава витратить у сотні разів більше. А соціальне забезпечення інвалідів – це ще одна категорія витрат, яка могла б скоротитися за умов належної профілактики й вчасного виявлення туберкульозу, – пояснює Леонід Лащенко, головний лікар обласного дитячого протитуберкульозного санаторію «Руська Поляна».

Окрім того, і протікає недуга у дітей інакше, важче й триваліше. Як пояснюють медики, у дітей інфекція довше лишається прихованою або не особливо помітною. Надто, якщо йдеться про родини, де батьки не мають можливості або бажання приділити стану здоров’я дитини належної уваги.

Дитячий туберкульоз – як із ним борються на Черкащині
– Не всі батьки звернуть увагу на те, що дитина стала гірше їсти або вередувати. Через це туберкульоз у дітей часто виявляють уже в розвиненій формі. Особливо це актуально для дітей у малозабезпечених, багатодітних сім’ях, будинках сімейного типу, – зазначає Світлана Євтєєва, завідувачка дитячого відділення обласного протитуберкульозного диспансеру.

Фахівці наголошують: проблему дитячого туберкульозу раціонально досліджувати й вирішувати із залученням людей, які добре розуміють особливості цієї недуги в дітей. Так, доктор наук Лідія Суханова зазначає, що відмінності між дитячим і дорослим туберкульозом є на кожному кроці: йдеться і про виявлення хвороби, і про її запобігання, і лікування недужого.

Дитяче відділення тубдиспансеру працює по максимуму
За інформацією Світлани Євтєєвої, в нашій області майже 70 відсотків дітей та підлітків охоплені обстеженнями на туберкульозну інфекцію. За словами Лідії Суханової, це хороший показник у масштабах країни, адже в Україні загальний рівень охоплення неповнолітніх обстеженнями становить 43 %. У 2015 році захворюваність на туберкульоз в області становила 9,9 особи на 100 тис. населення серед дітей (до 15 років) і 20,4 особи на 100 тис. населення – серед підлітків (15–17 років). У 2016 році – 12,2 особи на 100 тис. населення серед дітей і 34,3 особи на 100 тис. населення – серед підлітків.
Головний дитячий фтизіатр області розповідає, що дитяче відділення намагається виконувати свою роботу по максимуму своїх можливостей. Адже, за її словами, зменшується кількість фахівців і в області, і в Черкасах, що ускладнює можливість проведення належних профілактики і виявлення недуги в районах.
– В умовах реформи працювати складно, доводиться брати на себе додаткові навантаження, адже необхідно постійно працювати над проведенням обстежень, бо на місцях, на жаль, навіть дитячі фахівці не завжди проводять обстеження на належному рівні, – говорить Світлана Євгенівна.
Медики області відзначають характерну для всієї країни тенденцію – зростання поширення мультирезистентного, ускладненого туберкульозу – і серед дорослих, і дітей – що свідчить про запізніле виявлення туберкульозу, який набуває занедбаної форми. Значна частка серед хворих на «білу чуму» люди ВІЛ-позитивні – а наявність такого статусу значно ускладнює лікування.
За словами Світлани Євгенівни, лікування дитини від туберкульозу держава забезпечує повністю. Усе, що потрібно від батьків – відповідально поставитися до здоров’я чада і вчасно звертатися до лікарів. Що, на жаль, вдається не всім – в умовах загального зниження рівня населення діти часто не мають доступу до елементарної медичної допомоги. Значна частка хворих на туберкульоз належать до соціально незабезпечених категорій.
– Серед наших пацієнтів багато дітей із малозабезпечених, неповних, сімей, родин, переселених із зони бойових дій. Діти не завжди вчасно проходять обстеження, є проблема запізнілого звернення батьків до медиків, коли дитина вже у важкому стані. Найгірше, це, звісно, поєднання туберкульозу із ВІЛ. Не всі батьки усвідомлюють серйозність хвороби й не завжди відповідально ставляться до проведення лікування, – розповідає Світлана Євгенівна.

У санаторії щороку оздоровлюють до півтори тисячі дітей
Особливе місце в боротьбі з дитячим туберкульозом на Черкащині посідає обласний дитячий протитуберкульозний санаторій «Руська Поляна», що за визначенням головного дитячого фтизіатра країни, професора Лідії Суханової є одним з найкращих дитячих протитуберкульозних закладів на Україні. Тут діти завершують етапне лікування, проходять медичну, фізичну та психологічну реабілітацію після лікування в обласному тубдиспансері. Але більшість дітей направляють в санаторій для проведення контрольованої хіміопрофілактики – це ті, у кого виявили туберкульозну інфекцію в неактивному стані. Тобто, така дитина ще не хвора, але є висока імовірність занедужати.
Санаторій розрахований на 160 осіб, однак влітку адміністрація розгортає додаткові ліжка. За рік тут зміцнюють своє здоров’я близько півтори тисячі дітей. Тривалість перебування влітку – 24 дні, але часто терміни є індивідуальні, залежно від потреб лікування і відновлення.
До послуг пацієнтів в санаторії працюють рентгенологічний, масажний кабінети, кабінет ЛФК, фізіотерапії, фітотерапії, лазеротерапії, кабінет бальнеотерапії, галокамера (соляна печера), кабінет для проведення інгаляцій та синглентно-кисневої терапії. Наші вихованці мають можливість пройти супутнє лікування у повному обсязі безкоштовно, – розповідає Надія Гапоненко, завідувачка санаторного відділення №2.
Лікування у санаторії забезпечує держава. До того ж, закладу допомагають громадські організації. Завдяки підтримці Ротарі клубу «Черкаси-Центр» установа змогла придбати сучасне обладнання: санітарний автомобіль, біохімічний аналізатор крові, функціональні ліжка, учнівські парти. Окрім цього, діти мають змогу пройти за показаннями комп’ютерну томографію (КТ), УЗД. «Ми не маємо цих апаратів, але за сприяння ротарійців ми маємо можливість проходити цю діагностику в діагностичному центрі \”ЛУР\” безкоштовно», – розповідає директор санаторію Леонід Лащенко.
– Єдина проблема – з доїздом дітей до санаторію, – додає Леонід Іванович. – Зараз, щоб дібратися сюди з віддалених від Черкас районів, батькам доводиться витратити значні кошти. Часто в них таких грошей немає. Зараз ми над цим працюємо – можливо, знайдемо когось, хто зможе допомогти.

Черкащину відвідали провідні науковці
Нещодавно вперше в Черкаській області відбулися курси із дитячої фтизіатрії. Провести заняття у центрі підвищення кваліфікації лікарів приїхали Лідія Анатоліївна Суханова – завідувачка кафедри дитячої фтизіатрії і пульмунології Харківської медичної академії післядипломної освіти, головний позаштатний спеціаліст МОЗ України з дитячої педіатрії та Ірина Сіренко – професор кафедри дитячої фтизіатрії і пульмунології. Зараз, в умовах скорочення медичних кадрів на місцях, обов’язки фтизіатрів доводить брати на себе сімейним лікарям, саме тому для них організували такі курси.
У рамках візиту на Черкащину фахівці провідної кафедри дитячої фтизіатрії в Україні відвідали дитяче відділення туб­диспансеру й санаторій, після чого відзначили високий рівень їхньої роботи. Про це говорить Ірина Сіренко, професор:

Дитячий туберкульоз – як із ним борються на Черкащині

– Відвідавши і дитяче відділення, і санаторій, відзначу, що в закладах створені комфортні та сучасні умови для лікування та перебування дітей, а дитячі фтизіатри мають високий рівень професійності. Обидва колективи намагаються іти в ногу з часом, застосовують додаткові методи діагностики і лікування. На цей час такі установи дуже цінні.

Олеся Безпалова

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x