Майже десять років у «Сходинках» навчають дітей творити

Майже десять років у «Сходинках» навчають дітей творити

Писанки, ляльки-мотанки, гончарство, витинанка, кераміка та різновиди сучасного мистецтва – усьому цьому навчають у зразковій художній студії декоративно-прикладного мистецтва «Сходинки» ПНЗ «Багатопрофільний молодіжний центр» ЧМР. Тут під керівництвом майстрині Галини Тимошенко займається понад 60 осіб. Цього вересня «Сходинки» відзначатимуть 10-річчя. Працюють у студії за програмою: початківці проходять усі етапи, навчаються різноманітних видів декоративно-прикладного мистецтва, і тільки потому визначаються, що їм ближче до душі, чим хочуть займатися.

Похвалитися юним майстрам є чим, адже вже за цей рік зібрали значну кількість нагород. На Всеукраїнському конкурсі «Вижницька палітра» є три переможці − Марія Тимошенко, Єлизавета Присяжнюк і Роман Ґедзь. У відбірковому турі на Національний фестиваль гончарства в Опішні першість здобула Єлизавета Присяжнюк, там вона протягом 10 днів захищатиме свої роботи. Нині в студії готуються до фестивалю, що проходитиме в Запорізькій області в селі Мала Білозерка, «Керамдиво-2017». Туди поїдуть четверо вихованців.

− Діти протягом цього часу працюватимуть у майстерні, виготовлятимуть свої роботи. Керівникам, які приїжджають, доступ до майстерні заборонений, тому допомогти своїм вихованцями не можливо. На роботу дається лише 5 днів. Минулого разу діти не встигали виготовляти вироби, тому ми просили додатковий час і працювали в майстернях допізна, − розповідає Галина Тимошенко.
Одна з вихованок, яка поїде на фестиваль «Керамдиво-2017», Катерина Заріцька, займається в студії четвертий рік. Розповідає, що робити щось руками подобається ще з дитинства, особливо любить малювати.
− Я маму попросила, щоб вона відвела мене до якоїсь студії, тоді на очі натрапив постер «Сходинок» і я прийшла сюди, − розповідає Катерина.

На фестивалі «Керамдиво» дівчинка представлятиме авторську роботу з народного живопису.
− На початку літа дуже багато фестивалів, конкурсів, пленерів, а в кінці літа починаємо працювати над роботами для конкурсів, що розпочнуться у вересні. Тому основний склад наших майстрів працюють майже цілий рік, − розповідає керівник студії Галина Тимошенко.
Марія Кутова у «Сходинках» шість років, найбільше часу приділяє виробам з глини, хоча пробувала робити й ляльки-мотанки, витинанки. Та вироби з глини найбільше до душі.
− Моя перша робота була з глини, й відтоді мені подобається з нею працювати. Хоча й немало сил треба докласти. А коли зі своїми виробами перемагаєш на конкурсах, то щастя переповняє, − ділиться Марія.

До слова, взимку картину Марії купили на аукціоні. Це була робота під назвою «Баба-Зима».
− Коли дізналася, що її хочуть придбати, подумала, а чого б і ні. Нехай ця картина радує ще когось, − коментує юна майстриня.
Вікторія Жуковська має у своєму арсеналі досягнень персональну виставку витинанок. Сором’язливо Віка розповідає, що представила 14 робіт.
− До виставки готувалася досить довго. Починала з невеликих витинанок, потім переходила до більших. Узагалі роблю витинанки, коли є вільний час, хоча, звичайно, стараюся приділяти увагу заняттю щодня. Ідеї до виробів мені підказує або мама, або Галина Володимирівна, − розказує Віка.

Нещодавно в Черкасах відбувся фестиваль «Народний герой», до участі в якому долучилися й «Сходинки» на чолі зі своїм наставником. Виготовляли майстри й величезні маки для оздоблення сцени, брали участь у майстер-класах, під час яких збирали кошти для АТОвців. Удалося виручити 1 214 гривень, які передали волонтерам «Нашого батальйону».
− Пишаюся своїми вихованцями, вони в мене всі найкращі й найталановитіші. У них завжди море ідей, натхнення, у процесі роботи з’являються нові доповнення й штрихи до тих чи інших виробів. Юні майстри вже на такому рівні, що їх запрошують на майстер-класи й за це платять кошти. І я цьому безмежно рада. Діти повинні мати свої кишенькові гроші, а ще краще, коли вони самі можуть їх заробити, тоді з’являється ще один стимул працювати над собою й удосконалюватися, − зазначає Галина Тимошенко.

Олеся Зінченко, фото автора

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x