Фінансисти з різних українських міст обмінюються досвідом у Черкасах

Фінансисти з різних українських міст обмінюються досвідом у Черкасах

Як краще наповнювати місцеві бюджети та, разом із тим, найбільш ефективно витрачати кошти громади взялися досліджувати в Черкасах. Тут упродовж двох днів, 31 травня й 1 червня, триватиме друге засідання робочих груп із підвищення ефективності діяльності у сфері місцевих бюджетів. Для напрацювання й пошуку оптимальних рішень до обласного центру з’їхалися фінансисти з восьми українських міст – Вінниці, Житомира, Івано-Франківська, Луцька, Рівного, Тернополя, Чернівців та Чернігова. Про це «Нова Доба» дізналася в прес-службі Черкаської міської ради.

Зібрання в такому форматі стало можливим завдяки участі Черкас у проекті «Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні» (участь у ньому загалом беруть 10 міст). Його фінансову підтримку здійснює Міністерство закордонних справ Норвегії. Цей проект у життя втілюють за сприяння Асоціації міст України, Норвезької асоціації місцевих і регіональних влад, а ще – Норвезького інституту міських і регіональних досліджень. Раніше в його рамках фахівці вже досліджували рівень та якість послуг у інших сферах: охорони здоров’я, освіті, соціальному захисті й взаємодії з громадськістю.

Черкаське засідання відкрив міський голова Анатолій Бондаренко. Він підкреслив, що, як мер, зацікавлений у тому, аби бюджетні гроші витрачалися ефективно, а територіальна громада міста була задоволена якістю отриманих послуг.

«Маю надію, що робота в нашому місті буде для кожного з вас результативною. Тим більше, коли йдеться про, так званий, «людиноцентричний бюджет», який спрямований на максимально ефективне витрачання грошей платників податків для покращення рівня їхнього ж життя», – звернувся він до учасників проекту та зауважив, що такий обмін досвідом необхідний для розвитку.

За словами організаторів, робоча група формується з представників однієї галузі, але з близько 10-12 різних муніципалітетів. Під час своїх зустрічей вони, насамперед, обговорюють разом проблеми й кращі практики, оцінюють якість послуг, які надає місто, а далі – розробляють плани підвищення ефективності. Кращі з них, до всього, можуть бути профінансовані в рамках проекту. Усе заради того, аби поліпшити життя населення.

«Що таке ефективність? Це якомога менші затрати й якомога більша задоволеність кожного з жителів від отриманих послуг. Власне, норвезька практика й полягає в тому, щоб для початку вивчити думку споживачів, а вже потім сформулювати як надавати послугу. Аби її якість відповідала очікуванням тих, на кого вона спрямована, – зазначила координатор проекту Наталя Бескупська. − Сьогодні ми вирішили торкнутися серйозної теми – фінансів. Це хоч і не послуга, але ми в цілому можемо вдосконалити систему управління».

У Черкасах планують, серед іншого, торкнутися теми місцевих податків і зборів.

«Разом із колегами досліджуватимемо ефективність запровадження цього рішення ради, – розповіла директор департаменту фінансової політики Черкаської міської ради Наталія Джуган. – Це важливо. Бо ми маємо утримувати баланс – із одного боку не перезавантажити бізнес, але, з іншого боку, й не допустити ситуації, за якої бюджет зазнає втрат ресурсів. Тож ми проаналізуємо показники, які формують дохідну частину місцевої казни, – це і податки на нерухомість, на землю, і єдиний податок з підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування».

За її словами, нині Черкаси вирізняють тим, що вкладають найбільше коштів за останні два роки в будівництво доріг та загалом розвиток інфраструктури. Натомість тут вартість утримання однієї дитини в дитячому садку й позашкіллі – найвища серед інших міст. При цьому, це ще не свідчить про високу якість цих послуг.

«У Вінниці перебування дітей у садочку коштує вдвічі дешевше. Знову ж таки, найдорожчий ліжко-день, але ж це не означає, що в Черкасах найбільше здорових людей», – сказала Наталія Володимирівна.

За її словами, серед очікувань від цієї зустрічі з колегами – знайти ті рішення, які допоможуть вдосконалити бюджетні процеси на місцях.

«Нам держава постійно передає нові повноваження, через це з року в рік у ми втрачаємо можливість спрямовувати кошти в розвиток. Бо треба фінансувати й освіту, і соцзахист, і медицину», – поділилася Наталія Джуган.

Завдяки таким проектам, у нас є можливість порівняти себе з іншими містами України та напрацювати шляхи, які б допомагали в подальшому приймати виважені управлінські рішення на користь громаді».
Результатом роботи фінансистів стануть розроблені плани підвищення ефективності діяльності. Через півроку представники міст-учасників проекту зустрінуться з норвежцями, де презентують їм те, наскільки дієвими виявилися ці напрацювання.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x