Нацменшини Черкащини просять приміщення у голови обласної ради

Нацменшини Черкащини просять приміщення у голови обласної ради

Голова обласної ради Валентина Коваленко 12 березня провела зустріч із представниками національних меншин Черкащини. Валентина Михайлівна запросила нацменів для діалогу, щоб обговорити проблеми, які їх турбують, та шляхи вирішення.

Про це інформує власний кореспондент «Нової Доби».

В обговоренні взяли участь від єврейської громади Дмитро Співаковський і Давид Летічевський, від поляків – Геннадій Лінєвич, греків – Тетяна Катренко-Куркчі, вірменів – Тер-Нарек Амірян, азербайджанців – Мазахір Ібрагімов, ромів – Володимир Бамбула.

Як зазначила Валентина Коваленко, на Черкащині зареєстровано 13 етнічних груп, зокрема азербайджанці, вірмени, німці, білоруси, євреї, поляки, роми, хорвати та інші, а легалізовано всього 57 таких громадських об’єднань і всі вони користуються правами на рівні корінних жителів. У загальноосвітніх закладах створені умови для вивчення мов нацменів: івриту, польської, японської, чеської, турецької, навіть китайської. У Національному університеті імені Богдана Хмельницького за ініціативи обласної громадської організації «Польський культурний центр» імені Кароля Шимановського створено польський клуб. Черкаською обласною російської національно-культурною громадською організацією створено літературну студію «Пушкінське кольцо».

Для всіх представників меншин найзлободеннішими виявилися проблеми відсутності приміщення, яке б належало їх організаціям, а також відсутність представників влади, до яких вони б могли звернутися зі своїми питаннями, наприклад, управління у справах національності й релігії, яке є в сусідній, Вінницькій області.

Зокрема, директор Черкаського обласного благодійного єврейського фонду «ХЕСЕД ДОРОТ» Дмитро Співаковський повідомив, що близько 4 останніх років нацменшинами на Черкащині ніхто не займався, довгий час вони добивалися зустрічі з владою, та все марно. Раніше проводився фестиваль культури національних меншин «Єдина родина», який останнім часом не відбувається за браком фінансування. Національні меншини потребують окремого приміщення, де б проводилися зустрічі представників, де б проводили репетиції творчих колективів.

Усі представники очікують на співпрацю із новими посадовцями і сподіваються, що їхня діяльність буде спрямована на об’єднання національних меншин із громадою.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x