У Черкасах створили центр аналітичних досліджень

У Черкасах створили центр аналітичних досліджень

Учена рада Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького прийняла рішення про створення Центру аналітичних досліджень «Прагма». Метою діяльності щойно відкритого Центру є дослідження процесів формування та реалізації державної політики, аналіз суспільно-політичного та соціально-економічного розвитку держави й окремих її регіонів у відповідних галузях виробництва і сферах адміністрування, вироблення для зацікавлених суб’єктів оперативних, середньострокових і довгострокових прогнозів, а також науково обґрунтованих проектів, рекомендацій і рішень із заявленої проблематики, щодо розроблення, прийняття та реалізації державних стратегічних рішень. Центр планує тісно співпрацювати з обласною та місцевою владою та політичними силами. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Експертами новоствореного центру виступають науковці, працівники ЧНУ ім. Б. Хмельницького, які мають досвід аналітичної, політ технологічної діяльності, напрацювання в різних сферах суспільного життя. Очолив центр керівник навчального закладу.

– Ідея створення такого центру виникла більш як півроку тому, а потреба в ній назріла вже давно, – зазначив ректор ЧНУ, доктор економічних наук, професор Олександр Черевко. В нас достатньо фахівців в університеті. Це професори, доктори наук, які мають свої наукові школи, і ми нерідко долучаємося в тій чи іншій роботі як експерти, надаємо свої висновки по тому чи іншому питанню. І ми взяли на себе ініціативу і створили спеціальний центр, який надаватиме такі послуги як окрема установа.

Новостворена станова надаватиме широкий спектр послуг, серед яких комплексне дослідження соціальних структур, інститутів, соціальних явищ, процесів тощо; дослідження соціальної структури і створення соціокарт на основі основних показників; аналіз соціальної напруженості та конфліктного потенціалу різних груп населення; дослідження кон’юнктури ринку та споживацьких орієнтацій населення; соціологічний супровід виборчої кампанії політичних партій до всіх рівнів влади, визначення політичного потенціалу окремих соціальних груп населення та прогнозування їх політичної поведінки; визначення ефективності політичної реклами та аналіз впливу ЗМІ на формування політичних вподобань населення; формування рейтингів у політичній сфері; прогнозування курсів валют та ефективності інвестування в певні галузі чи об’єкти економіки та багато іншого.

За словами очільника Центру «Прагма», установа проголошує себе абсолютно незалежною від будь-яких зовнішніх чинників і впливів як з боку влади чи певних політичних сил, так і від суто економічних важелів. Висновки науковців будуть засновуватися виключно на науковому підґрунті і попередньо проведеному аналізі.

Новостворена «Прагма» відразу знайшла перших «клієнтів». Присутній на відкритті Центру заступник голови Черкаської ОДА Костянтин Омаргалієв заявив, що така установа просто необхідна в області і пообіцяв, що облдержадміністрація і депутати обласної ради будуть досить тісно співпрацювати з центром.

Присутній на відкритті аналітик і політтехнолог Володимир Цибулько висловив сподівання, що Центр не лише надаватиме послуги місцевій і обласній владі, а й стане своєрідною кузнею кадрів для них. На його думку Черкащина стала своєрідним флагманом у цій галузі, і найближчим часом ми почуємо про створення подібних центрів на базі й інших великих наукових закладів по всій Україні.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x