Перша літня ягода – скарбниця вітамінів

Перша літня ягода – скарбниця вітамінів

Полуниця – не просто соковита, смачна і ароматна ягода, але й чудовий лікувальний засіб. Яскрава й ароматна ягода після тривалого зимово-весняного періоду – незамінне джерело вітамінів і мікроелементів для нашого організму.

Чим корисна полуниця?
Містить фолієву кислоту, калій, залізо, а також значну кількість вітамінів. Наприклад, за вмістом вітаміну С вона поступається лише смородині, яка з\’являється значно пізніше, а тому полуниця усуває наслідки сезонного авітамінозу і зміцнює імунітет. А ще ця ягода, завдяки вітаміну С, додає міцності судинам. Саліцилова кислота, що міститься в полуниці, сприяє розрідженню крові, а також дозволяє використовувати її як потогінний і жарознижуючий засіб. А щавлева кислота, яка теж входить до складу полуниці є додатковим джерелом енергії в організмі.
Полоскання настоєм ягід і листям допомагає при стоматитах і ангінах, а відвар із листя полуниці і ягід нормалізує артеріальний тиск.
Людям, які страждають від проблем із нирками і печінкою, радять їсти полуницю частіше, оскільки вона має сечогінну дію.
Полуниця містить, крім інших простих вуглеводів, глюкозу, яка активує в нашому організмі процеси обміну речовин. Таким чином, полуниця омолоджує й очищує організм. Вживання полуниці у великих кількостях сприяє нормалізації мікрофлори кишечника і зменшенню проявів дисбактеріозу. Крім того, відбувається зв\’язування і виведення з організму численних токсинів, важких металів та інших шкідливих речовин. Омолодження організму і активізація обмінних процесів в ньому, завдяки вживанню полуниці, сприяють не тільки працездатності людини, а й посиленню потенції у чоловіків.
Також полуниця застосовується в косметології. Вона допомагає позбутися багатьох проблем шкіри. Маски для обличчя і рук на основі м’якоті полуниці досить популярні, адже вони покращують колір шкіри.
Полуницю можна їсти як у свіжому вигляді, так і активно використовувати її у приготуванні різних страв. З ягід полуниці роблять варення, варять компоти, їх заморожують на зиму. Існує безліч рецептів десертів на основі цієї ароматної і смачної весняної ягоди.

Чи така вже вона безпечна?
У деяких випадках полуниця може спричинити серйозні проблеми зі здоров\’ям. Необхідно бути обережними з цією ягодою, щоб вона не нашкодила організму.
Полуниця – серйозний алерген. Окрім того, близькість розташування ягід полуниці до землі і піску сприяє накопиченню на її поверхні різноманітних мікроорганізмів і яєць гельмінтів. А оскільки полуниця – ніжна ягідка, то миють її акуратно і кип\’ятять рідко, що не завжди є надійним захистом від цих небажаних організмів.
Органічні кислоти (щавлева, саліцилова), контактуючи зі слизовою оболонкою шлунка, подразнюють її, що може спровокувати загострення хвороб шлунково-кишкового тракту.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x