Нікотинова кислота підтримує роботу травної системи і зміцнює судини

Нікотинова кислота підтримує роботу травної системи і зміцнює судини

Вітамін РР (В3,нікотинова кислота, ніацин) відіграє величезну роль у роботі людського організму. Навіщо він потрібен і в чому міститься?

Вітамін РР – водорозчинний, тому для його засвоєння важлива достатня кількість спожитої води. Він має величезну кількість лікувальних властивостей, тому медицина вважає цей препарат не просто вітамінною добавкою, а й повноцінним лікарським засобом. Нікотинова кислота, як ще називають цей вітамін, стала відома ще в дев\’ятнадцятому столітті, однак назва «вітамін РР» з’явилася, коли людство у 1937 році боролося зі страшною хворобою – пелагрою.

Пелагра – захворювання, яке проявляється сплутаністю мовлення, депресією, блювотою й іншими неприємними симптомами. Ця недуга смертельна, якщо не лікуватися. Вітамін РР визнали засобом, який найкраще захищає людину від цього захворювання. Сьогодні пелагра трапляється лише в країнах третього світу і серед бідного населення, яке не має змоги нормально харчуватися.
Головна функція вітаміну РР – активна участь в окисно-відновних процесах. Тобто, він сприяє відновленню тканин, перетворенню жиру в енергію, зниженню рівня холестерину. Крім того, захищає людину від серцево-судинних захворювань і є профілактикою мігрені.
Відповідає вітамін РР і за нормальну роботу шлунково-кишкового тракту: він бере участь у виробленні шлункового соку, стимулює роботу печінки, а також полегшує процес просування переробленої їжі в кишечнику.

Потрібно також відзначити, що вітамін РР бере участь у виробленні деяких гормонів, а також допомагає синтезувати гемоглобін і еритроцити.
Брак вітаміну РР проявляється багатьма симптомами: нудота, головний біль, діарея, слабкість, стомлюваність, апатія, безсоння, лущення, дерматити, сухість шкіри. Якщо виникає сильний дефіцит вітаміну, розвивається хвороба пелагра. Без нікотинової кислоти не може належно засвоюватися вітамін С, що призводить до зниження імунітету і ламкості судин та капілярів.
Вітамін РР міститься у багатьох звичних нам продуктах, і при збалансованому харчуванні дуже складно дійти до його нестачі. Багато вітаміну РР у молоці, сирі, печінці, рибі, свинині, помідорах, картоплі, гречці, пшениці та інших злакових. Цей вітамін чудово зберігає свої властивості при варінні, смаженні, заморожуванні та інших кулінарних процесах. Відзначимо, при варінні 38 % вітаміну РР переходить у воду, тому фахівці й радять використовувати бульйони для приготування різних страв.

Добова норма вітаміну В3 – 20 мг. Під час вагітності, стресів, фізичних навантажень норма збільшується до 25 мг.
Лікарі радять отримувати вітамін РР з їжі, а не таблеток. При збалансованому і різноманітному харчуванні ніяких проблем з ним не має виникати. Прийом його як харчової добавки можна здійснювати у складі вітамінних комплексів у період авітамінозу.
Самостійно препарат найкраще приймати після консультації з лікарем. Вітамін РР радять приймати у вигляді таблеток або ін\’єкцій людям з виразками шлунку, проблемами з нирками, під час алергії, при діабеті та хворобах серця.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x