Місцеві бюджети області отримали понад 806 млн грн податку на доходи фізичних осіб

Місцеві бюджети області отримали понад 806 млн грн податку на доходи фізичних осіб

З початку року область демонструє позитивну динаміку зростання доходів. За чотири місяці 2017 року їхній обсяг зріс у півтора рази порівняно з минулорічними показниками та перевищив 1,8 млрд грн. Про це повідомила директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Наталія Кравченко, йдеться на сайті Черкаської ОДА.

Зокрема, місцеві бюджети області отримали понад 806 млн грн податку на доходи фізичних осіб, що в півтора рази більше минулорічних надходжень. Втім, як відзначає Наталія Миколаївна, попри суттєвий ріст надходжень до бюджетів для Черкащини лишається актуальним питання легалізації виплати заробітної плати та подолання тіньової зайнятості населення.

– Дискримінація прав пересічного громадянина на отримання гідної оплати праці та тіньові розрахунки не повинні мати місця в нашій області, – зауважує посадовиця. – З початку року в області відбулося 143 засідання комісій з детінізації та легалізації трудових відносин. Завдяки чому офіційно працевлаштовані 1 458 осіб, 1 285 особам підвищено рівень оплати праці. Однак повністю тіньова заробітна плата ще не викорінена. Вона є чи не головною проблемою того, що при середньомісячній заробітній платі в Україні за березень цього року 6752 грн, у Черкаській області вона становить лише 5549 грн. Як результат – місцеві бюджети щомісячно недоотримують мільйони гривень.

Є й інші резерви, які б дали можливість покращити і ці результати, переконана Наталія Миколаївна. Одним із них є підняття розміру орендної плати за земельні частки (паї). Це, на її переконання, дасть подвійний результат: збільшення доходів бюджету та поліпшення добробуту жителів області.

– Станом на початок травня середній розмір плати за оренду земельних паїв по області становив 6,1 % грошової оцінки землі, – говорить Наталія Кравченко. – Найвищий розмір ставки орендної плати за земельні паї у Золотоніському районі – 8,2 % до грошової оцінки землі, Мокрокалигірській ОТГ – 7,9 %, Набутівській ОТГ – 7,4 %, Кам’янському районі – 7,1 % та ін. Найбільшу орендну плату за використання земельних паїв в області виплачують ТОВ «Промінь» в Тальнівському районі – 10%, ТОВ «Пальмира» на Золотоніщині – 9,5 %, на Кам’янщині ТОВ «Олімп» – 8%. Проте є сільгоспвиробники, які до цього часу розраховуються із власниками земельних паїв за ставкою 3 % до грошової оцінки. Такі приклади ми фіксуємо у Звенигородському та Смілянському районах. Це є безпосереднім свідченням того, що тут немає належної конкуренції, яка би змусила орендарів збільшувати орендну плату за паї.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x