М’ясні консерви та в’ялена риба можуть містити токсин ботулізму

М’ясні консерви та в’ялена риба можуть містити токсин ботулізму

Щороку лікарі області реєструють гострі харчові отруєння, збудниками яких є палички ботулізму. Ботулізм – це найважче харчове отруєння бактеріальної природи, яке супроводжується ураженням центральної нервової системи. Невчасне звернення до лікарів може призвести до смертельного наслідку. Про це розповіла Світлана Нікітюк, завідувачка відділу епіднагляду та профілактики неінфекційних захворювань ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Продукти, заражені ботулізмом, не відрізняються від якісних
Продукт, який найчастіше викликає важке отруєння, – апетитна в’ялена та копчена риба, виготовлена в домашніх умовах. Черкащина має великі водні, отже рибні ресурси, а тому значного поширення набула обробка риби – в’ялення, коптіння, консервування в домашніх умовах. Найнебезпечніше те, що харчі, заражені збудником ботулізму, зовні не відрізняються від доброякісних.
Захворювання найчастіше виникає через 12–36 годин після вживання їжі, забрудненої токсином ботулізму. У хворих спостерігаються нудота, блювання, біль у животі. Найбільш характерні для ботулізму ознаки – погіршення зору, роздвоєння предметів, мерехтіння перед очима, з’являються загальна слабкість, головний біль, утруднення ковтання, мови та втрата голосу. Якщо не розпочати своєчасне лікування, смерть може наступити вже на 2-3 день від паралічу серцевого м’язу або дихального центру.

Троє черкащан померли від ботулізму
У 2017 році в області зареєстровані 3 випадки захворювання на ботулізм з 4 потерпілими, троє з яких померли. Хворі вживали в’ялену річкову рибу власного виготовлення, вочевидь, з порушенням елементарних санітарних правил та процесів приготування. Це були мешканці с. Червона Слобода Черкаського району та с. Нова Дмитрівка Золотоніського району. Ще один потерпілий, мешканець с. Мельники Чорнобаївського району, вживав м’ясну домашню тушонку без термічної обробки, пізно звернувся за медичною допомогою і також помер.

Як запобігти захворюванню?
Аби запобігти захворюванню, слід дотримуватись головних вимог технології приготування консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса. Те ж саме стосується фруктів, овочів, грибів – їх треба ретельно мити і видаляти плоди з ознаками гнилі, суворо дотримуватися рецепта.
Свіжовиловлену рибу ще живою потрібно випотрошити, промити питною водою, посолити і зберігати при температурі +200 С – + 400 С до досягнення концентрації солі у м’язах 9-10%, а потім вже в’ялити чи коптити.
При виготовленні м’ясних або рибних консервів їх необхідно декілька разів стерилізувати з певними проміжками часу. Після останньої стерилізації консерви необхідно негайно охолодити і зберігати в холодному місці.
Термічна обробка консервів перед вживанням, зокрема тушонок, паштетів, ковбас, залитих смальцем, – головне у профілактиці мікробних отруєнь. Також радимо утриматись від вживання в’яленої та копченої риби, виловленої у травні та червні, яка пережила зимову задуху та, найімовірніше, заражена збудником ботулізму.
Уникайте споживання їжі, придбаної на стихійних ринках. При перших ознаках захворювання потрібно негайно звернутися за допомогою до медичного закладу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x