Шпинат омолоджує і зміцнює організм

Шпинат омолоджує і зміцнює організм

Шпинат – це справжня скарбниця вітамінів і мінеральних речовин, тому на Сході його вважать «королем» зелених овочів. Крім заліза, шпинат багатий на кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, мідь, цинк, марганець і селен. У шпинаті є велика кількість вітаміну й провітаміну А, вітамінів С, К, групи В, Е та Н (біотин).

Листя шпинату сприяє відновленню функції кишечника, є чудовим засобом для профілактики пародонтозу. Вживання цієї рослини сприяє знешкодженню токсичних речовин і їх виведенню природним шляхом. А ще шпинат відновлює зорову функцію очей, зміцнюючи слизову оболонку й сітківку ока.
Антиоксиданти та хлорофіл, на який теж багатий цей овоч, перешкоджають розвитку злоякісних пухлин, сповільнюють старіння організму, сприяють омолодженню шкіри та зміцнюють нігті й волосся.
Листя шпинату має протизапальні властивості, тому кашку з нього корисно прикладати до фурункулів і ран, в які потрапила інфекція.
Шпинат вважається одним із найбільш корисних дієтичних продуктів харчування: у 100 г зелені міститься всього 23 ккал. Це лише відсоток від середньої добової норми споживання енергії.

Рецепти здоров’я
Від анемії потрібно пити відвар листя шпинату: 1 ст. л. свіжого подрібненого листя залити 200 мл окропу, поварити 10 хв на водяній бані на слабкому вогні, потім зняти з плити й залишити настоюватися протягом 1 години, опісля перецідити. Приймати по 0,25 склянки 4 рази на день.
У разі хронічного закрепу допомагає сік шпинату. Для його приготування слід промите листя залишити на рушнику, аби воно підсохло, а потім вичавити з нього сік. Якщо у вас немає сокоробки, дрібно наріжте листя й вичавіть сировину через марлю, складену в кілька шарів. Для прийому краще відразу розвести сік водою в пропорції 3:1, але можна цього й не робити. Сік зберігається в холодильнику протягом доби, після чого кислота в його складі починає утворювати шкідливі сполуки. Рекомендується пити по 2 склянки такого соку на день перед їжею. Після 4 днів вживання соку робота кишечнику нормалізується.
У разі екземи, опіків та ран уражені ділянки тричі на день добре змащувати сумішшю з 50 мл оливкової олії та 50 мл соку шпинату.

Протипоказання
Попри значну користь шпинату, існують протипоказання до його застосування. Його листя містить значну кількість щавлевої кислоти, яка може завдати помітної шкоди в разі гастриту з підвищеною кислотністю, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, панкреатиту.
Надмірне споживання шпинату може призвести до утворення каменів. Людям, які страждають від нефриту, подагри, сечокам’яної чи жовчнокам’яної хвороби, а також захворювань печінки, варто відмовитися від вживання цієї рослини та її соку взагалі.
Загалом, рекомендується вживати зелень не частіше 2–3 разів на тиждень, а за порушень у роботі травного тракту – 1–2 рази на тиждень, залежно від характеру проблеми.
Якщо дотримуватися раціонального харчування і вживати шпинат у нормальній кількості, то це буде тільки на користь.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x