Шполянському оркестру народних інструментів − 50 років

Шполянському оркестру народних інструментів − 50 років

Днями в концертній залі Шполянської музичної школи відбувся ювілейний концерт народного аматорського оркестру народних інструментів Шполянського РБК, якому цьогоріч виповнилося п’ятдесят років. Із нагоди такого поважного ювілею шполянські музиканти підготували цікаву різножанрову програму із музичних творів вітчизняних, закордонних композиторів, а також балади, пісні, музику до кінофільмів, аранжування, обробки повстанських, народних пісень. Прозвучали також музичні твори, пісні авторства наших земляків − поетів та композиторів. Про це «Нова Доба» дізналася в Шполянській РДА.

Народний оркестр народних інструментів Шполянського районного Будинку культури протягом всього свого існування виховує любов до музики, та «живого» звучання інструменту. Бере участь у культурно-масових заходах міста, обласних та всеукраїнських концертних програмах та фестивалях.

Учасники постійно вдосконалюють техніку гри на народних інструментах. У репертуарі оркестру − твори вітчизняних авторів на тематику українських пісень та кращі зразки класики оркестрового мистецтва.

Історія створення оркестру народних інструментів Шполянського районного будинку культури сягає далекого 1967 року. У 1966 році директором Шполянської музичної школи було призначено Степана Олександровича Новосільського. До цього часу в школі працювали ансамблі різних форм і складів і тому визріла ідея створення оркестру, який би достойно представляв школу і район на різноманітних заходах. За ініціативи нового директора було закуплено 33 інструменти домрово-балалаєчного оркестру.

Першим керівником оркестру була Олександра Василівна Пипа, а його учасниками стали викладачі та учні школи: Анатолій Семенович та Тамара Сергіївна Гарбузенки, Нонна Олександрівна Лещенко, Валентина Василівна Дермель, Віктор Карпович Поліщук, Олександр Іванович Протасов, Юрій Васильович Цибульський, В`ячеслав Михайлович Підорич, Степан Олександрович Новосільський, Надія Петрівна Зоріна, Анатолій Тимофійович та Раїса Іванівна Жулінські, Віра Арестова, Валерій Долашко, Олександр Ветушко, Олексій Поліщук, Віктор Кобишев, Микола Скляр, Василь і Олександр Письменні, Зіна Лукічова. 25 травня 1968 року на звітному концерті школи відбувся перший виступ новоствореного колективу.

Шполянському оркестру народних інструментів − 50 років

Цього ж року оркестром став керувати Петро Андрійович Дермель, талановитий музикант, який зумів аматорський колектив вивести на рівень професійного. Оркестр був бажаним гостем скрізь. З концертами їх запрошували на всі урочисті заходи, які організовувались в районі, виступали з концертами в обласному центрі та селах району. З часом після закінчення музичних навчальних закладів до Шполянської музичної школи приходили молоді викладачі, як правило, це були випускники школи, збільшувався склад оркестру народних інструментів і колектив став складатися лише з викладачів. В 1972 році колектив нагороджується бронзовою медаллю, в 1977 році оркестр отримує звання лауреата І-го Всесоюзного фестивалю народної творчості і нагороджений великою Золотою медаллю та Дипломом І-го ступеня Міністерства культури УРСР. В цьому ж році колективу присвоєно почесне звання «народний самодіяльний». В 1979 році оркестр прийняв участь у популярній і престижній телепрограмі «Сонячні кларнети» в м.Київ.

З 1980 року художнім керівником колективу призначено Анатолія Володимировича Мигдаловича. Оркестр продовжив удосконалювати набутий професіоналізм і традиції , постійно ставав переможцем районних і обласних конкурсів, фестивалів, виступав з концертними програмами на районних святах, що проходили на стадіоні «Колос», в таборі «Олімпія» та Будинку культури, приймав участь у звітах району, партійних конференціях, що проходили в обласному центрі. В 1983році оркестр приймає участь в республіканській телепередачі «Таланти твої Україно». В 1985 отримує Золоту медаль та Диплом І-го ступеня в честь 40 річчя Перемоги; 1987 – Диплом Союзу композиторів СРСР за участь у ІІ-му Всесоюзному фестивалі в честь 70-ти річчя Жовтня. В 1988 році займає І місце в обласному конкурсі та приймає участь в заключному концерті в обласній філармонії в м.Черкасах.
Неодноразово оркестр виступав спільно з хоровим колективом РБК. Активними учасниками оркестру були: Таміла Григорівна Онищук, Анатолій Павлович Кунець, Микола Гнатович Скляр, Василь Іванович Жужукало, Наталія Гаврилівна Засідатель, Катерина Володимирівна Іванова, Елла Михайлівна Мейдман, Ольга Григорівна Кібкало, Володимир Теофанович Балан, Олена Пилипівна Єгорова, Людмила Олександрівна Свердюк, Тамара Іванівна Лопатіна, Петро Михайлович Михайленко, Микола Олександрович Вовк, Володимир Якович Лифар, Станіслав Миколайович Колісник, Олександра Петрівна Жужукало, Єлизавета Йосипівна Куніцька, Наталія Полікарпівна Кунець, Віктор Васильович Бондарчук, Віктор Григорович Кобзар, Віталій Леонідович Мошков. Солістами оркестру були: Катерина Сергіївна Богурська, Олександр Олександрович Свердюк, Микола Іванович Коваль, Наталія Анатоліївна Таран, Петро Михайлович Кузевич.

В складний період 90-х, на початку 2000-х років значно скоротився колектив викладачів школи мистецтв, а відповідно і учасників оркестру народних інструментів. Але не дивлячись на це, колектив і далі продовжував працювати та радувати своїми виступами глядачів.

З 2009 року оркестром керує Мельник Сергій Миколайович. Репертуар оновлено новими сучасними творами. Тепер це вже скоріше не оркестр, а ансамбль народних інструментів, який продовжує традиційно отримувати нагороди, Дипломи переможців обласних конкурсів. Вдало виступив в м.Ватутіне на обласному святі інструментальної музики. На даний час в складі колективу 16 учасників. Впродовж багатьох років, і по сьогоднішній день на сцені виступають Віра Миколаївна Бужкевич, Ольга Дмитрівна Гегельська, Анатолій Володимирович Мигдалович, Катерина Григорівна Сташенко, Галина Григорівна Міцкевич, Валентина Олександрівна Мельник, Тетяна Леонідівна Вакуленко, Людмила Антонівна Мошкова, Дарія Володимирівна Георгієва, Микола Миколайович Дяченко, Леся Анатоліївна Ільїна, Зінаїда Юріївна Яценко, Андрій Петрович Нікуленко, Марина Андріївна Близнюк, Ольга Петрівна Георгієва.

Ті, хто прийшов вшанувати музикантів, не пошкодував, бо отримав ні з чим незрівнянне естетичне задоволення від неперевершеної музики та її віртуозного виконання. Погодьтесь, не так часто в нашому штучному, комп’ютеризованому світі, де електронна музика лунає з кожного закутка, де навіть на весіллях синтезатор замінив усі інструменти і музикантів, можна почути справжній оркестр, тим більше народних інструментів.
Було багато квітів, теплих слів, спогадів, віншувань та різноманітних грамот і подяк, якими ювілярів щедро засипали керівники району, міста, області.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x