Збираємо і заготовлюємо кріп

Збираємо і заготовлюємо кріп

Зазвичай до кропу більшість господинь ставляться без особливої поваги і серйозності. А дарма, адже це найунікальніша приправа, що дивує нас не лише різноманітним вітамінним складом та багатими смаковими властивостями, а й ціновою доступністю. Кожна дбайлива господиня повинна вміти правильно збирати й заготовлювати цю вітамінну приправу на зиму. Тим паче, що робити це не так уже й складно.

Мало хто знає, що кріп має унікальні властивості. По-перше, він містить велику кількість аскорбінової кислоти і кверцетину (флавоноїд рослинного походження, що має протинабрякову, спазмолітичну та протизапальну властивість) та виводить токсини з організму. У зелені й насінні кропу великий вміст вітамінів, а також каротину і різних мінеральних речовин – кальцію, заліза, магнію, калію, фосфору. Зелень кропу знижує артеріальний тиск, стимулює роботу серця при перевтомі, має сечогінну, жовчогінну, послаблювальну дію, заспокоює нервову систему при безсонні. Через протизапальні та послаблювальні властивості кропу відвар із нього здавна використовували для полегшення кишкових кольок у немовлят.

Свіжий кріп чудово поєднується з будь-якими овочами, а також спеціями, молочними продуктами, стравами з риби, картоплі, яєць. Ця зелень чудово смакує у салатах, перших стравах і соусах. При кип’ятінні кріп втрачає аромат, саме тому рекомендується додавати у вже готову страву. Його додають у м’ясні, рибні, грибні, холодні закуски, салати, вінегрети. Тонкий ароматичний відтінок надає він холодним і гарячим супам, добре поєднується з другими стравами зі свинини, баранини, телятини, курки, індички, качки, дичини, риби. Додають посічений кріп у кисломолочні страви, приправляють начинки для несолодких пирогів.

Зриваючи кріп для споживання чи заготівлі, обирайте зелень «середнього віку» та найвищої якості. Не годяться перезрілі гілочки, із загрубілими товстими стовбурцями. Зазвичай вони вже значною мірою втратили свій вітамінний склад, збідніли ароматом, але не рвіть надто молодих рослин. Вони ще не ввібрали із землі все цінне. Краще почекайте кілька тижнів. Не варто збирати кріп відразу після дощу, але й після стійкої посухи він у заготовці не потрібен. Оптимальна довжина гілочок не перевищує 20 см. Під час транспортування старайтеся зайвий раз крім не згинати і не притискати: що більше соку витече з рослини, то мене користі від неї залишиться.
Купуючи кріп на ринку, придивіться до листя зелені, вони повинні бути покриті природним восковим шаром. Вибирати краще свіжі пучки кропу, які мають яскравий аромат і соковитий зелений колір. Зів’ялий кріп втрачає не тільки свій зовнішній вигляд і аромат, а й частину вітамінів.

У кулінарії кріп найчастіше вживають у свіжому, сушеному або замороженому вигляді. Сушений кріп щодо енергетичної цінності вдвічі, а то й втричі перевершує свіжий. Висушити гілочки кропу досить легко, розклавши зелені гілочки на папері або полотні. Головне – виділити для цього достатньо простору й обрати добре вентильоване приміщення. Час від часу потрібно ворушити зелені стебла, щоб просушувалися рівномірно. Бажано сушити кріп не під прямим сонячним промінням, оскільки воно руйнує його корисні властивості. Сушений кріп можна зберігати у полотняній торбинці або ємності для сипучих продуктів.
Ще один чудовий спосіб тривалого зберігання кропу – заморожування. Можна просто покласти дрібно порізаний кріп у торбинку і помістити в морозильну камеру. А можна покласти по дрібці у формочки для льоду й залити олією – такий спосіб зручний для приготування соусів та салатів.

Для особливо затятих «кропників» існує навіть спосіб, який дозволяє ласувати свіжою зеленою пряною травичкою цілу зиму. Для цього потрібно його просто посіяти насіння кропу в невеличку ємність із удобреною землею. Протягом того, як зеленітиме й зростатиме рослинка, відщипувати від неї свіжі гілочки і додавати у будь-які страви.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x