Позашляховики підкорювали Ірдинські болота

Позашляховики підкорювали Ірдинські болота

У минулі вихідні непрохідні ірдинські болота перетворилися на трасу екстремальних автогонок. 10-11 червня тут проходили змагання «Сміла Трофі 2017». Ревище потужних двигунів розносилося далеко навколо. Захід проходив у рамках 4-го етапу Кубка Чемпіонів. Організатор – клуб активного позашляхового туризму «4х4» зі Сміли. Слід сказати, що такі змагання проводяться вже шостий рік поспіль.

Позашляховики підкорювали Ірдинські болота

Формат: позашляхове GPS-орієнтування та складні спецділянки. Назви категорій сторонній людині нічого не скажуть, але для гонщиків-екстремалів звучать, як музика: Тр-1,Тр-2,ТР-3. ATV, UTV.

Позашляховики підкорювали Ірдинські болота

– Цього разу узяли участь 60 екіпажів, – розповідає організатор змагань Ігор Стороженко. – Для порівняння, торік змагалися лише 40 машин. Тож приємно, що вітчизняний автоспорт потихеньку оговтується після фінансово-економічної кризи. Серед учасників був представник Польщі, були чемпіони України. Наймолодшим учасникам – 18 років, найстарші – пенсійного віку. Старші діляться досвідом, у молодших навчаємося більшої сміливості. Серед любителів активного позашляхового туризму є робітники, банкіри, бізнесмени… Сам я будівельник за фахом. Але на змаганнях усі ми рівні. Тільки траса покаже хто є хто!
Машини були представлені найрізноманітніші. Від перероблених і удосконалених «Нив» та УАЗів – до найвідоміших світових брендів. Одні прибули своїх ходом, інших доправили евакуаторами. Бо шкода псувати таку дорогу техніку на асфальті. А для багнюки і непролазного болота – у самий раз.

Позашляховики підкорювали Ірдинські болота

Були розмічені ділянки дистанції довжиною 50-100 метрі різної категорії складнощі, розкидані по лісо-болотистій місцевості. Для стороннього спостерігача можливо не вистачало видовищності і динамічності. Адже машини тільки встигали добряче розігнатися, як грузли в болоті, з під коліс на усі боки летіла грязюка. Щоб витягнути машину, екіпажу доводилося проявити усю свою водійську майстерність та спортивну винахідливість. І в цьому учасники знаходили особливий колорит змагань.

Позашляховики підкорювали Ірдинські болота

Післяспортивна програма теж була цікавою. Діяли точки гарячого і холодного харчування. Для ночівлі облаштували наметовий табір. Були танці довкола багаття, веселі конкурси, рок-концерт. Миргородський гурт «Оркестр ім. Гоголя» навіть скасував свій відпочинок біля моря, щоб приїхати на ірдинське болото та створити людям гарний настрій.

Володимир Чос, фото Ігоря Швеця

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x