Ягоди аронії – ліки для щитовидки

Ягоди аронії – ліки для щитовидки

Перетріть ягоди аронії з цукром – матимете ліки для щитовидки. Про це «Новій Добі» розповів травознавець Георгій Гах.

На смак чорноплідна горобина (або аронія) сподобається не кожному, бо ягоди цього куща кисло-терпкі. Зрештою, далеко не всі знають, що ці плоди дуже корисно споживати, тому кущі навіть викорчовують, позбавляючись при цьому цінного лікувального засобу, котрий пропонує нам сама природа.

– У ягодах аронії міститься чимало вітамінів та мікроелементів, – розповідає Георгій Гах. – Чи не найбільша цінність цих плодів полягає в тому, що в них є йод та велика кількість вітаміну С. Тому ягоди чорно¬плідної горобини слід споживати насамперед тим, у кого не все гаразд зі щитовидною залозою. Йдеться про гіпофункцію – зниження діяльності внаслідок нестачі в організмі йоду. Зважаючи на те, що проблема йододефіциту доволі поширена в наших широтах, раджу регулярно споживати ці ягоди бодай по кілька штук. А в разі функціональних розладів у роботі щитовидної залози потрібно перемолоти ягоди та перемішати з цукром у пропорції 1:2. Двічі-тричі на день слід з’їдати по чайній ложці таких природних ліків. Треба сказати, що аронія – це «жіноча» рослина, бо вона має естрогенну активність – сприяє підвищенню рівня жіночого гормону. Зважаючи на це, ягоди корисно споживати дівчаткам із затримкою статевого дозрівання або жінкам, що намагаються завагітніти.

– Усім можна їсти ці ягоди?
– Якщо дитина починає часто їсти ягоди аронії, значить, організмові чогось бракує. Але дорослі мають стежити, щоб малюк не переїв: нерідко дитина не може вчасно зупинитись, а потім у неї болить живіт.

Рідко й у невеликій кількості чорно¬плідну горобину можуть споживати люди, у котрих підвищене згортання крові, схильність до тромбозу чи варикозна хвороба, адже ці ягоди посилюють згортання крові. Не рекомендується їсти аронію людям із проблемами шлунково-кишкового тракту (виразкова хвороба шлунка, дванадцятипалої кишки, гастрит).

– А чи правда, що аронія впливає на тиск?
– Споживання цих ягід і справді призводить до зниження артеріального тиску. Треба дві столові ложки подрібнених ягід залити двома склянками окропу. А можна настоювати чай з ягід у поєднанні з плодами глоду та калиною. Також ягоди чорноплідної горобини мають регенераційну дію на печін¬ку. Тому, якщо є потреба в підвищенні активності цього органа (наприклад, при гепатитах), заварюйте вітамінний чай із суміші висушених ягід горобини та шипшини. А ще аронію корисно споживати в разі атеросклерозу та цукрового діабету.
Аронію можна заморожувати. А поки є свіжі ягоди (або взимку розморожені), можна варити компот із яблук, слив і додавати до нього жменю плодів аронії. Напій відразу набуде яскраво-малинового кольору, а організм набиратиметься вітамінів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x