Захищаємо рослини від колорадського жука

Захищаємо рослини від колорадського жука

Нинішня весна була холодною і затяжною. Це дещо призупинило вихід колорадського жука з ґрунту і взагалі добре попсувало життя не лише цьому, а й багатьом іншим городнім шкідникам. На жаль, американські смугастики вміють надзвичайно швидко й ефективно пристосовуватися до навколишнього середовища. І хоча на городі їх нинішнього року значно менше, ніж у попередні, але й цієї кількості достатньо для того, щоб повністю знищити урожай картоплі. Тому варто пригадати, як боротися з цією напастю.
Один із кращих способів боротьби з колорадським жуком – ручне знищення. Із бадилля картоплі збирають жука, личинок і кладки яєць, виносять їх за межі городу і знищують. Робити це можна щодня, а якщо комбінувати з іншими способами боротьби, можна домогтися досить хорошого результату. На жаль, такий спосіб не зовсім підходить для нинішніх городників, у яких, крім догляду за картоплею, вистачає й іншої досить важливої роботи.
Найпоширеніший спосіб боротьби з колорадами – хімічний. Зазвичай для кожного препарату є інструкція, якої і потрібно дотримуватися під час обробки картоплі. Це не лише підвищить ефективність заходів, а й убереже вас від отруєння. Не використовуйте ті отрутохімікати, до яких немає чіткої інструкції зі застосування. Інструкція повинна містити інформацію про дозування, правила використання хімічного засобу, запобіжні заходи, а також дії при можливому отруєнні препаратом. Правило «що більше, то краще» у цьому випадку може зашкодити. Перевищення зазначеного дозування може призвести до накопичення шкідливих речовин у бульбах і ґрунті. Отрута від колорадського жука повинна постійно змінюватися, оскільки шкідники до неї звикають, і ефект засобу знижується. Крім того, препарати накопичуються в рослинах і землі.

Обробку слід проводити у безвітряну погоду, рано-вранці або у вечірній час (щоб не створювати загрозливих випарів при жаркій погоді) за допомогою спеціальних обприскувачів для саду і городу. До роботи з хімічними засобами не можна допускати молодь до 18 років, вагітних або жінок, які годують груддю. Суворо забороняється вживання напоїв або їжі, а також куріння під час обробки рослин хімією. Не рекомендується проводити обробку віником, лійкою або іншими непризначеними для цього засобами.
Після роботи з отрутохімікатами слід зняти з себе обладнання, стравити повітря з обприскувача, обполоснути його зовнішні частини проточною водою, зняти спецодяг і добре вимити руки і обличчя з милом. Потім прийняти душ. По завершенні обробки рослин, бажано день–два не проводити ніяких робіт на грядках. Виполоті ж після цього рослини знищувати, і ні в якому разі не згодовувати худобі й птиці. Якщо у дворі є пасіка, то потрібно потурбуватися про ізоляцію бджіл від потрапляння отрутохімікатів. На час обробітку можна просто закрити льотки.

Використання хімзасобів рекомендується поєднувати з народними методами. Деякі з них є досить ефективними.
* До 200 г подрібненого свіжого полину додають склянку деревного попелу, все заливають гарячою водою, настоюють 2–3 години, розмішують, проціджують і отриманою рідиною обприскують кущі картоплі.
* 1–2 кг зелених плодів і свіжого листя або 0,3 кг шкаралупи і сушеного листя волоського горіха заливають 10 л окропу і настоюють 5–7 діб. Відцідженим настоєм обприскують посадки.
* У відро насипати кульбаби і хвоща (порівну по 200 г). Довести до кипіння, кип’ятити 15 хвилин, охолодити, процідити. Узяти 0,5 л відвару на відро води і цим розчином обприскувати посадки.
* Скласти у відро свіжі або сухі стебла чистотілу (стільки, скільки вміщується) і залити водою. Довести до кипіння і кип’ятити 10–15 хвилин. Потім охолодити, відцідити і влити 0,5 л цього відвару на 10 л води – обприскувати картоплю.
* На відро води візьміть 0,5 пляшки оцту на 100 г соди. Розведіть і відразу ж обприскуйте картоплю.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x