Як купати домашніх тварин

Як купати домашніх тварин

Відкриття купального сезону часто викликає у власників собак чи котів бажання розділити радість від відчуття чистоти і свіжості зі своїми чотирилапими друзями. На жаль, далеко не всі з них вміють правильно робити це. Такі водні процедури можуть призвести до того, що тварина отримає нервовий стрес, застуду або навіть травму. Щоб уникнути подібних неприємностей, варто знати певні особливості купання домашніх тварин.
У перші два місяці життя купати цуценя чи кошеня не потрібно взагалі. У цей період із усіма гігієнічними процедурами значно краще за вас впорається його мати. Якщо дитинча дуже забруднилося, його обережно відмивають водичкою трохи теплішою кімнатної температури і просушують серветкою, уважно стежачи за тим, щоб тваринка не застудилася. Після всіх щеплень, у віці близько чотирьох місяців, вихованця вже можна купати, але не частіше одного разу в півтора, два місяці.

Зазвичай до процедури миття собаки ставляться досить спокійно. Коли її проводять перший раз, у ємність наливають стільки води, щоб вона ледве вкривала пальці на лапах тварини. (До речі, не варто купати тварин у тій ємності, в якій зазвичай миєтесь самі. Якщо ж твердо вирішили мити цуцика у ванні, а котика в раковині, то після купання обов’язково обробіть її хлорумісним засобом.) Вода має бути кімнатної температури або трішки тепліша. Якщо дно слизьке, покладіть на нього гумовий килимок. Після того, як тварина опиниться у воді, її кількість можна поступово збільшити. Краще воду підливати з ківшика, а не зі шланги, щоб собака бачив, що цей процес ви повністю контролюєте. Повільно піднесіть струмінь води до носа тварини, давши їй понюхати і познайомитися з новим об’єктом. Злегка рукою намочіть шерсть. У цей час не забувайте розмовляти з собакою впевнено, спокійно й лагідно. Шампунь розводять з водою і наносять на добре промочений шерстяний покрив. Після цього дуже ретельно промивайте шерсть вихованця. Якщо частина засобу залишиться, це може зашкодити тварині: собака буде вилизуватися і може отруїтися. Після процедури ретельно просушіть улюбленця, загорніть у рушник і помістіть у тепле місце без протягів.

Процедури миття кота відрізняється від попередньо описаної тим, що ємність має бути значно меншою. Коти бояться відкритих просторів, наповнених водою. На дні обов’язково має бути килимок або мокрий рушник, в який можна буде вчепитися кігтями. (Якщо ви плануєте обрізати кігті, то робіть це заздалегідь і не в день купання, щоб зайвий раз не дратувати тварину.) Воду наливають до рівня грудей тваринки і потім не доливають. Голову коту не миють взагалі. Якщо вона брудна, то просто протирають змоченою ганчіркою або вологою серветкою. Намилюючи котика, притримуйте його за передні лапи. Не забувайте говорити з тваринкою, заспокоюючи її інтонацією і тембром голосу.
Як і у випадку з собакою, найкращим мийним засобом буде той, який спеціально призначений для тварин. Придбати його можна в будь-якому зоомагазині. Улітку не завадить користуватися засобами, що містять інсектициди.
Після намилювання шерсть потрібно ретельно промити, повністю звільнивши її від засобу. Навіть якщо кицька поводиться спокійно, не затягуйте з купанням. Воно повинно тривати не більше 5 хвилин. Якщо тваринка спокійна, можете посадити її на один рушник, а іншим обережно витерти. Знервованого мурчика краще просто загорнути в рушник, взяти на руки і потримати кілька хвилин. Звільнене від зайвої вологи хутро вичісують. До повного висихання кіт має перебувати в теплому місці без протягів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x