На Черкащині навчали як упроваджувати енергосервіси

На Черкащині навчали як упроваджувати енергосервіси

Енергоефективно заощаджувати з перспективою на майбутнє – в області вчили прибутково впроваджувати заходи з енергоменеджементу та залучати інвесторів для енергосервісів. Про нові підходи з покращення енергетичної ефективності на Черкащині сьогодні розповідали фахівці Держенергоефективності на семінарі в ОДА. Про це „Нова Доба” дізналася в прес-службі відомства.

За словами радника голови Державного агентства енергоефективності та енергозбереження Олексія Корчміта, основне завдання сьогоднішнього семінару – навчати залучати інвесторів до Черкащини для запровадження механізму енергосервісу.

– Ідея енергосервісу дуже проста, – пояснив Олексій Корчміт. – Вже маємо досвід реалізації перших 20 проектів, втілених завдяки енергосервісу. Суть проекту проста: інвестор приходить, приміром, до бюджетної установи, впроваджує енергоефективні заходи за власний кошт. Прибуток отримує згодом протягом дії енергосервісного договору виключно з економії енергоресурсів, яка відбувається. Це, фактично, партнерство між міською, районною чи обласною владою та інвестором. Позитив у тому, що інвестор зацікавлений у впровадженні заходів, щоб досягнути певних показників енергоефективності.

За результатами впровадження цих заходів можна отримати скорочення від 20 до 40% споживання вугілля, газу, теплової енергії. Бюджет протягом дії енергосервісного контракту має економію 10-15%. Коли ж закінчується контракт, все обладнання та устаткування передаються в територіальну громаду на баланс відповідного управління.

Енергоменеджмент, на переконання начальника управління державної експертизи Держенергоефективності Романа Марецького, дозволяє заощаджувати від 8 до 15% на простих заходах. Відзначимо, першим в області впроваджено енергоменержмент у Черкасах. З 2012 року тут функціонує програма енергомоніторингу «Енергоплан», яка охопила 260 бюджетних установ. У 2013 році Золотоноша розпочала енергомоніторинг 18 об’єктів програмним продуктом «Енергоплан». Місто Канів долучилось у 2016 році з програмою «Енергобаланс» (18 бюджетних установ). Цьогоріч енергомоніторинг упровадили в Умані з програмою «ЕнергоСвіт» (95 бюджетних установ). Загалом на сьогодні енергомоніторингом охоплено близько 10 відсотків бюджетних установ Черкащини з понад 3 тисяч.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x