У Черкасах вручили дипломи сільській молоді з неформальною освітою

У Черкасах вручили дипломи сільській молоді з неформальною освітою

Випуск учасників програми неформальної громадянської освіти молоді в Україні «Майстерня сільських ініціатив» відбувся в Черкасах. Сьогодні програма має мережу випускників з 180 учнів з понад 50 сіл Івано-Франківької, Черкаської, Донецької, Дніпропетровської областей України. Вона реалізується громадською організацією «Інша освіта» та Коаліцією молодіжних громадських організацій «Молода Черкащина» у партнерстві зі спілкою MitOst e.V. за фінансового сприяння Міністерства закордонних справ Німеччини та Фонду Роберта Боша в рамках проекту «Діалог заради змін». Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Програма «Майстерня сільських ініціатив» – це навчальний цикл, що складається із трьох семінарів та фази реалізації ініціатив. Протягом циклу учасники отримують інструменти та навички, потрібні для реалізації їхніх ідей, навчаються впевнено брати на себе відповідальність за власні вчинки у своєму оточенні. Головним інструментом навчання для учасників є реалізація власної ініціативи.

У Черкасах вручили дипломи сільській молоді з неформальною освітою

– Ми залучаємо сільську молодь віком від 14 до 17 років. Вони проходять кілька семінарів, на яких обговорюються суспільно-важливі теми і де ми їх вчимо мріяти і народжувати ідеї. Ми їх вчимо, що вони є агентами змін. На другому семінарі ми допомагаємо ідею втілити в проект: розплановуємо, розкладаємо по поличкам, вчимо працювати з фінансами, залучати спонсорів, спілкуватися зі ЗМІ та іншим практичним навичкам і як тепер кажуть компетенціям, – говорить координатор програми «Майстерня сільських ініціатив» Вікторія Феофілова. – Кожну ініціативу супроводжують наставники, які допомагають, підказують і мотивують. Потім відбувається підведення підсумків і побудова планів на майбутнє. Ми віримо, що всі наші учасники цією ініціативою лише розпочинають своє громадянське життя і надалі будуть яскраво проявляти отримані навички і вміння.

Сьогодні програма має мережу випускників з 180 учнів з понад 50 сіл Івано-Франківської, Черкаської, Донецької, Дніпропетровської областей України. За три роки роботи програми в Черкаській області в ній узяли участь 62 учасника з 14 сіл (Мельники, Медведівка, Головківка, Новоселиця, Боровиця, Хацьки, Леськи, Мошни, Білозір’я, Яснозір’я, Худяки, Степанки, Степанці, Ірдинь) і реалізували 28 різноманітних ініціатив.

Громадська неформальна освіта невіддільна від офіційної, тож «Майстерня сільських ініціатив» тісно співпрацює з місцевими освітніми уставами.

У Черкасах вручили дипломи сільській молоді з неформальною освітою

– Ця програма вчить дітей безпосередньо життю, – відзначає методист лабораторії розвитку освіти та педагогічних інновацій КЗ «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників» Лариса Стрижак. – Вони висувають ідеї на основі свого досвіду і бажань. Також цей проект вчить дітей не лише висувати ініціативи, а й співпрацювати з мешканцями населеного пункту, де вони живуть, з однокласниками, вчителями, добиватися поставлених завдань і відстоювати свою позицію.

Серед ініціатив нинішнього випуску є багато цікавих і оригінальних ідей, які вдалося втілити в життя талановитій сільські молоді.

У Черкасах вручили дипломи сільській молоді з неформальною освітою

– У своєму селі Нечаївка Черкаського району ми створили волонтерський загін «Help around», щоб надавати допомогу всім, хто цього потребує, – розповідає керівник загону восьмикласник Женя Охріменко. – Ми впорядкували занедбану територію біля школи, прибрали дитячий майданчик. Також ми навели лад на дитячому майданчику, допомагали дітям із малозабезпечених сімей, стареньким односельчанам. Необхідні кошти отримували за допомогою колядок та щедрівок.

У Черкасах вручили дипломи сільській молоді з неформальною освітою

– Із старих парт, які нам дали в школі, моя команда із трьох чоловік виготовила оригінальні настільні ігри, – говорить Дмитро Вороний із Степанок. – Збиралися по вихідних і робили вдома у вчителя, в якого є спеціальні інструменти. Коли приніс виготовлені ігри до школи, діти просто були у захваті. Ігри переносні, їх можна встановлювати в різних школах. У нас є група у «Фейсбуці». Всіх хто хоче створити подібні речі у своєму селі, запрошуємо до спілкування і обміну досвідом.

Також були представлені організовані активними дітьми сільські музеї, школи для села, рок-гурти, навчання односельчан основам медицини та санітарії та багато-багато іншого.

У Черкасах вручили дипломи сільській молоді з неформальною освітою

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x