Трудова експлуатація та сексуальне рабство: фахівці підбили підсумки проекту протидії торгівлі людьми на Черкащині

Трудова експлуатація та сексуальне рабство: фахівці підбили підсумки проекту протидії торгівлі людьми на Черкащині

Спеціальний проект, який об’єднав неурядовий сектор та державні органи на Черкащині у питанні протидії торгівлі людьми, добіг свого логічного завершення. Сьогодні про це на прес-конференції повідомила асистент координатора проекту «Впровадження механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Черкаській області», фахівець ЧБО ЛЖВ «Від серця до серця» Марина Стадник. Каже, за два роки реалізації цієї програми їм вдалося створити спеціальні групи – їх аж 19 в області – ідентифікувати жертв сучасного рабства, надавати їм допомогу, а також проводити правильну просвітницьку діяльність на танадвати консультації охочим поїхати на заробітки закордон та по Україні.

Як виявилося протягом двох років, лише на самій Черкащині офіційно ідентифікували 14 осіб, які постраждали від торгівлі людьми. Форми такого поневолення різні: трудова експлуатація, сексуальне рабство та змішаний примус (і фізична праця, і сексуальна). Ці особи отримали допомогу як і від Центру реінтеграції, що діє при ЧБО ЛЖВ «Від серця до серця», так і деякі з них вже отримали відповідний офіційний статус постраждалого від торгівлі людьми від держави.

– Найпершу мету, яку ми ставили у цьому проекті, – це підвищити рівень поінформованості населення щодо цієї проблеми, оскільки люди необізнані щодо існування експлуатації, а це є порушення їх прав, а також почати, вже потрапивши у рабство, не знають як діяти і куди звертати, – зауважила Марина Стадник. – На сьогодні працюють дуже складні схеми поневолення, які фактично неможливо розпізнати відразу. Ми ж наголошуємо, що, окрім обережності, інформацію щодо роботи закордоном можна перевірити у консульствах та за телефоном гарячої лінії МОМ (Міжнародної організації з міграції) 527.

Своєю чергою, Лариса Удовиченко, відповідальна особа за опрацювання процедури встановлення статусу особи постраждалої від торгівлі людьми Управління у справах сім’ї, молоді та спорту ЧОДА, розповіла про позитивні зрушення у державних структурах, що відбулися завдяки цьому проекту, а також про переваги отримання статусу.
– Це, насамперед, дає змогу отримати безкоштовне медичне обслуговування, юридичну та психологічну допомогу, поміч у відновленні документів, а також одно разу грошу виплату від держави, що, може й невелика, однак для першого кроку до нормалізації життя вагома, – поінформувала Лариса Удовиченко.

Відтак на території Черкаської області працюватимуть 19 мультидисциплінарних груп, які навчені усьому, щоб уберегти людину від поневолення або ж допомогти їй у разі експлуатації, а також налагоджена чітка схема взаємодії неурядового сектору з державою, що поліпшує як комунікацію, так і якість надання допомоги постраждалим.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x