Фітнес для мозку

Фітнес для мозку

Для покращення жвавості мислення потрібно кожного дня ставити перед своїм мозком нові завдання та дивувати його – щоб він не звикав до стабільності. Спеціальні вправи чудово допоможуть у цьому.

Тренувати важливо не лише тіло, але й розум. Приділіть тренуванням свого мислення хоча б кілька хвилин на день – так із часом дві півкулі мозку краще взаємодіятимуть, а в голові виникатимуть нові нейронні сполучення. Поступово ви почнете мислити швидше й ефективніше.

1. Одягайтеся або роздягайтеся із заплющеними очима
Можливо, це звучить дивно, але це покращує координацію, оптимізує зв’язок між правою та лівою півкулями мозку, покращує дрібну моторику. Утім, не забувайте про безпеку під час виконання цієї вправи: краще робити її сидячи, а не стоячи.

2. Гра «Оцінювання»
Гра «Оцінювання» – це щоденні невеликі виклики, які активізують три процеси: увагу, оцінювання й підрахунок. Наприклад, шукайте відповіді на такі запитання: скільки сходинок ведуть до моєї квартири? Скільки людей у кімнаті мають на собі чорні предмети одягу? Чекаючи на світлофорі: через скільки секунд засвітиться зелене світло?
Такі й інші нехитрі запитання – це чудовий спосіб пожвавити мислення, розвинути увагу, здатність оцінювати та робити підрахунки.

3. Учіть іноземні слова
Неважливо, яку мову ви оберете. Можна навіть вивчати слова українські – ті, яких ви раніше не чули. Щоб покращити жвавість мислення, дуже корисно вчити від 3 до 5 нових слів на день.

4. Цікавтеся чимось новим
Рутина – це один із найбільших ворогів мозку. Коли не відбувається нічого нового, мозок переходить на «автопілот». Якщо когнітивні процеси постійно обмежені одними й тими ж завданнями, ви не вмикаєте свою креативність, і це призводить до таких негативних наслідків, як ослаблення пам’яті, порушення концентрації, сповільнення реакції тощо.

5. Розмовляйте, дискутуйте, робіть висновки
Спілкування розширює наше світосприйняття та додає нових знань. Коли ми сперечаємося, мозок активізується. Участь в обговореннях, дискусіях, покращить концентрацію, здатність реагувати, упевненість у собі й навіть уміння керувати власними емоціями. Зрештою, немає нічого кращого, ніж посперечатися – виявляючи повагу та гостроту розуму.

6. Ведіть щоденник
Багато людей записують свої думки, ідеї та спогади на папері у формі шоденника. Ця вправа є чудовою терапією для мозку. Ви вчитеся перетворювати свої ідеї та те, що відбувається навколо протягом дня, у слова й історії. Самоаналіз дає можливість розібратися в собі та розставити все на свої місця, що позитивно впливає на мозок.

7. Ходіть на прогулянку щодня
Пробіжка – це чудовий спосіб розслабити мозок. Прогулянка звільняє розум і покращує фізичне самопочуття. Коли ми рухаємося та перебираємо ногами, покращуються розумові здібності, адже мозок отримує більше кисню та поживних речовин.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x