Коли дитина не хоче спати

Коли дитина не хоче спати

Зазвичай влітку вкласти дитину спати – не надто велика проблема. Набігавшись за день на свіжому повітрі, малюк засинає швидко і без зайвих умовлянь. Але бувають дні, коли дитина просто не в змозі самостійно заснути. Тоді на допомогу мають прийти мудрі і розважливі батьки.
Не секрет, що для дитини – від грудного віку до старшокласника – дуже важливо дотримуватися правильного розпорядку дня, мати здорове харчування і міцний сон. Якщо старші діти вже вміють самостійно «загальмовувати» свою нервову систему і налаштовуватися на відпочинок, то для маленьких така річ може бути не під силу. Найперше, що потрібно уяснити дорослим: процес укладання малюка ні в якому разі не має бути способом прояву свого авторитету і самоствердження за рахунок маленької особистості.

У психології лідерства існує поняття «дожени і очоль». Суть його полягає в тому, що лідер повинен підлаштуватися під поведінку групи, навчитися робити те ж, що й майбутні підлеглі, але краще за них, а потім непомітно змінити їхню поведінку так, як йому потрібно. У цьому конкретному випадку з дитиною батьки можуть взяти розумну участь у дитячому бешкетуванні, потім запропонувати якийсь новий вид розваги, який поступово зменшуватиме рівень емоційного навантаження. Потім – ще спокійніший. І так далі. Аж доки дитина повністю не заспокоїться і не почне дрімати.
Найпростіший спосіб вкласти дитину спати в будь-якому віці – це заколисати її. Навіть досить великі діти не відмовляться покласти голівку мамі чи татові на коліна. Крім усього, у них ще буде чудова нагода поспілкуватися з батьками, поділитися враженнями від проведеного дня.
Звук доброго рідного голосу, що співає колискову пісню, – один із найприємніших для кожної людини. Спів і сприйняття спокійних пісень перед сном закладений у нашого народу на генетичному рівні. Навіть якщо ви взагалі ніколи не співаєте і твердо переконані, що вам у дитинстві на вухо наступив цілий табун диких слонів, все ж спробуйте. У крайньому разі можна використати тиху і спокійну фонову музику для цих цілей.
Усі дітки в ранньому віці люблять слухати казки перед сном. Тому читання книг із добрими і радісними сюжетами допоможе не тільки виховати у дітей любов до читання, а й заколисати їх, особливо якщо читати перед сном не бадьорим, а спокійним і монотонним голосом.

Особливо активну дитину інколи вдається вкласти спати лише після хорошої прогулянки на свіжому повітрі. Причому на вулиці не варто надто вже заспокоювати дитину. Гіперактивному малюку потрібно вибігатися, наплигатися, набратися вражень, нагулятися, надихатися свіжим повітрям і втомитися. Тоді без особливих зусиль з вашого боку він легко засне.
Якщо надворі не надто хороша погода, можна спробувати скористатися водними процедурами. Не секрет, що вода має здатність «відбирати» зайву енергію. Наберіть у ванну теплої води і дозвольте малюку побовтатися в ній досхочу з улюбленими качечками і човниками. Якщо у дитини немає алергії, у воду можна додати і натуральних трав або ароматичних олій.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x