Про новини, чорнобильське диво і людиновірус

Я щодня дивлюся новини. Іноді навіть порівнюю їх на різних каналах, для об’єктивності, а потім ще в Інтернеті − ну раптом щось пропустила. «Порошенко зустрівся з Трампом», «на сході України тривають бойові дії», «розвідка США говорить про плани КНДР провести ядерні випробування», «творці «Шерлока» випустять серіал про Дракулу» – новин так багато і всі вони такі різні, одні дійсно важливі, інші − висмоктані з пальця. А от сьогодні натрапила на незвичайну: відомий учений Стівен Хокінг заявив про те, що людство повинно почати міграцію із Землі вже в найближчі 30 років. І все для того, аби уникнути загроз, які несуть з собою перенаселення нашої планети і зміни клімату (про це повідомляє The Telegraph). «В іншому випадку, − пояснює учений, − людству загрожує загибель і це лише питання часу».
«Я переконаний, що нам необхідно залишити Землю, оскільки вона стає занадто маленькою для нас, наші фізичні ресурси зникають з лякаючою швидкістю. Ми принесли нашій планеті подарунок у вигляді змін клімату, підвищення температури, зникнення полярних шапок, вирубки лісів і зникнення видів тварин», − розповідає Хокінг. Щодо подарунків − згодна. Людство знищує Землю, як смертельна хвороба, як страшний незнищенний вірус. Планета плаче від болю зливами і повенями, здригається землетрусами, лютиться буревіями, її нудить виверженнями вулканів… Але нам байдуже на хвору Землю, ми піклуємось тільки про свій комфорт і продовження свого роду. Отже, продовжуємо знищувати цю планету, натомість шукаємо інші. Вірус, він вірус і є.

Пам’ятаєте, коли вибухнула Чорнобильська АЕС вчені всього світу прогнозували жахливі мутації та стверджували, що зона відчуження буде пустелею тисячі років. Але що ж відбувається насправді? Спостереження показали, що кількість мутацій у рослин та тварин мізерна і природа успішно справляється з наслідками радіаційного забруднення. І що цікаво, усунення впливу людей на ділянку землі, вражену радіацією, позитивно позначилося на екосистемі. В результаті природа почала відновлюватися швидкими темпами, зросли популяції рідкісних тварин, збільшилося різноманіття видів рослинності. В мережі є купа відео, що ілюструють чорнобильське диво: буяння рослинності, стада неляканих тварин, птахи, що розкошують в лісах, велетенська риба у водоймах. Тож виходить, що вплив людства на природу значно перевищує негативні наслідки радіації. Виходить радіація стала для цього клаптика біосфери таким собі антибіотиком, що нещадно убивав людей, як хворобу, як коросту на тілі планети. І планета почала видужувати, хоча б на тому маленькому шматочку екосистеми. Отже вже в 90-х Чорнобильська зона набула статусу біосферного заповідника. Але знаєте, людство − таки невиліковна хвороба. Щойно Земля почала видужувати, як Полинові землі перейменували із Мертвої зони на Зону майбутнього. І знову до Чорнобиля потяглися людиновіруси. Тож сьогодні Чорнобильська зона перетворюється на об’єкт досліджень, туризму і на майданчик для альтернативної енергетики. Можливо альтернативна енергетика це дуже круто, і іноземні інвестиції для фінансування проектів створення парків сонячної енергетики теж зовсім непогано, але круто і непогано – це для нас, людиновірусів, не для природи.

Отже Хокінг пропонує людству переселятися. Оптимальним варіантом є створення колоній на Марсі і Місяці, міркує вчений. «Створити базу на Місяці можна вже протягом 30 років, а на Марсі за 50. Крім того, можна розглянути і можливість колонізації за межами Сонячної системи, в системі Альфа Центавра, де може існувати придатна для життя планета Proxima B», − заспокоює жителів Землі невгамовний Хокінг. Ось, як. Добре правда? Але якщо на цю ситуацію подивитися з боку зацікавлень Всесвіту, можна зробити висновок досить несподіваний: людство набуває статусу космічної епідемії.

А ми новини наші людські дивимося: «Порошенко зустрівся з Трампом», «В центрі Києва палала будівля», «Приватбанк» заблокував на своїх рахунках гроші «Динамо». І все ніби важливо, все актуально, набагато актуальніше ніж нещасна хвора планета, яка в щоденних клопотах сприймається нами як щось абстрактне, те, що завжди було, є і буде. Та й вірусом себе відчувати не дуже комфортно… То може ці всі роздуми − маячня?
P.S.: Цікаво, а вірус може мутувати і стати нешкідливим? Ну це я так, а раптом станеться диво, і в наших головах нарешті відбудеться планетоцентрична трансформація. І не доведеться тоді людству мігрувати в систему Альфа Центавра на Proxima B…

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x