Італієць намалював книжку про Україну

Італієць намалював книжку про Україну

Мистець-ілюстратор Ігор Тувері (Ігорт) народився 1958 року в Сардінії і створив вже 13 графічних видань, опублікованих 15 мовами. У 2000 році він заснував у Болоньї The Publishing House Coconino Press. Нова книга має два розділи – Україна і Росія. У цих двох країнах автор подорожував впродовж двох років і невтомно малював усе побачене у нотатнику. Розділи відрізняються тематикою. З України представлені у графіці розповіді конкретних співрозмовників митця з центральних областей. Люди старшого віку розповіли про роки розкуркулювання, колективізації, Голодомору. Названо села, з яких узято ці факти. Молодші поділилися своїм життям в радянській Україні, причому вони мали й жалі за молодими роками.

Італієць намалював книжку про Україну
Італієць намалював книжку про Україну

Цей розділ став фактичним звинуваченням у нищенні України репресіями, голодом, переслідуваннями мови й культури. Мистець намалював для книги портрети катів Йосифа Сталіна, Лазара Кагановича, В’ячеслава Менжинського, Всеволода Балицького, Генріха Ягоди, не забув і Волтера Дуратне, брехні якого про Голодомор присвячено сторінки книги. Розповіді про ракетне місто (нині Дніпро), радіяцію Енергодару – другого Чорнобиля, де юна Аня вмерла після радіяційного дощу, інші лиха України відтворені у розповідях Серафими Андріївни, Миколи Васильовича, Марії Іванівни, Миколи Івановича, інших українців. Їхні портрети теж є у книзі.

Італієць намалював книжку про Україну
Італієць намалював книжку про Україну

Розповіді про Росію більш сучасні. Хоча автор виводить її нинішні лиха з спадщини радянського минулого і ще з давніших часів, змальовує Павлика Морозова, який ніби зрадив своїх батьків-селян, але звертає особливу увагу на критику режиму Володимира Птуна. Значну частину книги присвячено журналістці-правозахисниці Анні Політковській, яка стала жертвою цього режиму, як і Станіслав Маркелов, Анстасія Бабурова, інші борці за справедливість. Засуджено вето Росії на визнання в ООН геноцидом Голодомору в Україні. У книзі відтворено жахіття другої війни в Чечні, яку розпочав В. Путін, замальовано злочин командира 160-го танкового полку полковника Юрія Буднанова − вбивці юної чеченки Ельзи Кунгаєвої і подвиг лейтенанта Романа Багреєва з цього полку, який відмовився стріляти до людей і був за це жорстоко покараний. Замальовано масове вбивство людей у Москві, на театральній виставі «Норд-Ост» 23-26 жовтня 2002 року, вбивство дітей у школі в Беслані на Північному Кавказі.

Італієць намалював книжку про Україну
Італієць намалював книжку про Україну

Брудною війною назвав мистець події на Донбасі, розповідаючи у графіці про них. Трагедією стала війна для юного моряка Євгена Мязина і його родини з Омська. У 2014 році його з іншими вояками вислали з Мурманська ніби на вчення у Ростові-на Дону, а насправді воювати на Донбасі. Він розповідав українці Катрі: «Це не моя війна. Ми вбиваємо українських братів. Вже загинули 2 вересня мої друзі Мишко і Кость». Моряк загинув 3 вересня 2014 року. Росія не визнала його своїм вояком і рідні та приятелі збирали гроші, щоб перевезти полеглого і поховати в Омську. Батьки вважають, що його вбили у військовій поліції за виступи проти війни з Україною.

Італієць намалював книжку про Україну

Ігорт малював під час подорожі у Дніпрі, Києві, Мелитополі, Ялті, Санкт-Петербурзі, Москві, Новгороді, Кірові, Пермі, Єкатеринбурзі, Тюмені, Омську, Новосибірську, Красноярську, Іркутську. Розповідь про Сибір починається з романтичних замальовок засніжених березових гаїв, поселень, побачених з вікна вагону. Але потім йде графічна розповідь про страждання в’язнів у таборах, голод і хвороби, каторжну працю, тортури і вбивства, поховання померлих (і ще живих) у снігових заметах.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x