У 2018 році в Черкасах діятимуть нові ставки місцевих податків і зборів

У 2018 році в Черкасах діятимуть нові ставки місцевих податків і зборів

Черкаські депутати переглянули розміри місцевих податків і зборів, які збиратимуть до бюджету вже в наступному, 2018-ому році. Рішення про це обранці затвердили під час сесії, яка відбулася 27 червня. «За» нього з кількома корективами висловилося 22 депутати, ще семеро – утрималися. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Черкаської міськради.

Нагадаємо, що в Черкасах сплачують такі місцеві податки – єдиний податок та податок на майно, який, у свою чергу, складається з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку та плати за землю, а ще – туристичний збір та збір за місця для паркування транспортних засобів.

Як пояснила директор департаменту фінансової політики Наталія Джуган, необхідність коригування ставок місцевих зборів викликана змінами в Податковому кодексі. Затвердити рішення, яке діятиме на території Черкас, депутати мають, щонайменше, за шість місяців до початку нового бюджетного року (не пізніше 1 липня).

Від нього, каже головний фінансист Черкас, залежить формування та збалансованість міської казни наступного року. За орієнтовними підрахунками, у разі його неприйняття бюджетні втрати могли б сягнути майже 40 млн грн. Попередньо проект документу пройшов усі необхідні регуляторні процедури.

Утім, це питання в порядку денному сесії викликало бурхливе обговорення серед депутатів. Частина з них через потенційний конфлікт інтересів спочатку взагалі відмовлялися брати участь у голосуванні. На думку Павла Карася, у більшості з обранців присутні особисті майнові або ж бізнес-інтереси.

Натомість пізніше обранці зупинилися на тому, що це рішення стосується багатьох жителів, а не когось із депутатів одноосібно. Тож конфлікт інтересів під час затвердження Положень та ставок місцевих податків і зборів на території міста Черкаси – відсутній.

До такого висновку дійшла й постійна комісія з питань сприяння децентралізації, розвитку місцевого самоврядування та громадянського суспільства, свободи слова та інформації, депутатської діяльності, законності та антикорупційної політики, конфлікту інтересів та контролю за здійсненням публічних закупівель.

Відтак, після тривалого обговорення депутати більшістю голосів таки прийняли цей документ.

Серед вагомих змін – зменшення розміру єдиного податку для підприємців ІІ групи до 15 відсотків від мінімальної заробітної плати. Натомість у 2018 році за оренду землі під тимчасовими спорудами їхні власники сплачуватимуть, за новим рішенням, 12%, а не 10 відсотків.

Транспортний податок, як і раніше, сплачуватимуть власники легкових автомобілів, яким не більше п’яти років. Оподатковуватимуть ті автомобілі, вартість яких перевищує 375 розмірів від мінімальної заробітної плати. Ставку цього податку пропонують зробити фіксованою в розмірі 25 тис. грн.

Податок на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки встановили на рівні 0,5 відсотків від мінімальної заробітної плати за метр квадратний. У Черкасах від сплати цього податку звільняються власники об’єктів нежитлової нерухомості некомерційного призначення у межах присадибних ділянок, учасники АТО, члени їхніх сімей на період служби, захисні споруди, а ще – власники квартир площею до 80 кв. м., будинків – 220 кв. м. та для різних типів нерухомості – до 300 кв. м.

Розмір туристичного збору становитиме, як і в минулі роки, 1 відсоток від вартості проживання.

Ставку збору за місця для паркування транспорту затвердили на рівні 0,075 %.

Єдиний податок для підприємців 1 групи становитиме 10 відсотків від прожиткового мінімуму.

Ставку земельного податку залишили на рівні нинішнього року, а це – 1 відсоток, утім, за певними категоріями земель його диференціюватимуть від 0,3 до 3%.

Орендна плата на землю не перевищуватиме 12% від нормативно-грошової оцінки, при цьому – її мінімальний розмір не може бути меншою розміру земельного податку, встановленого для відповідної категорії земельних ділянок на відповідній території.

Як і в раніше, до бюджету збиратимуть орендну плату за землю для ділянок, які використовуються як АЗС (6 %), наданих для ігорного бізнесу (12 %) та для ділянок, які були надані для гаражного будівництва кооперативам (1 %).

Натомість розмір орендної плати для земельних ділянок, де розміщуватимуть і експлуатуватимуть будівлі й споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства збільшили з 6 до 12 %, для ділянок, призначених для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови – із 3 до 9 %.

Такий же відсоток орендної плати затвердили й для ділянок, які визначені для будівництва та обслуговування об\’єктів рекреаційного призначення, які надані для комерційної діяльності.

А для землі, яку використовуватимуть для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства, для розміщення та експлуатації будівель і споруд додаткових транспортних послуг та допоміжних операцій та як станції технічного обслуговування автомобілів СТО та мийки транспорту плату збільшили з трьох до 6 відсотків.

Більш детально із матеріалами про розмір місцевих податків і зборів можна ознайомитися за посиланням

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x