«Зменшення ставки податку може призвести до значних бюджетних втрат» – Наталія Джуган

«Зменшення ставки податку може призвести до значних бюджетних втрат» – Наталія Джуган

Більшістю голосів місцеві обранці днями проголосували за затвердження положень про ставки місцевих податків та зборів на території міста Черкаси. Про це повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

Щоправда, кінцевому рішенню передувала дискусія із перервою засідання та бурхлива словесна сутичка між депутатом міської ради Павлом Карасем та директором департаменту фінансової політики Наталією Джуган. Він апелював до законодавчих казусів, які спричиняють так званий конфлікт інтересів при голосуванні депутатів, які мають підприємницьку справу. Внаслідок чого в їх діях можуть, при бажанні, знайти корупційну складову.

За словами ж головного фінансиста міста, зменшення ставки податку може призвести до значних бюджетних втрат. Тому Наталія Володимирівна буквально вмовляла депутатів не голосувати за зменшення до 15 % розміру мінімальної заробітної плати ставки податків для II групи, (за пропозицією депутата Романа Дісканта), тим більше, що, за її словами, підприємці міста і так справно та без заперечень сплачували 20-відсотковий податок. Також сесія затвердила 12 % ставку щодо міських МАФів.

Врешті, Павло Карась після перерви зачитав висновок НАЗК, в якому зазначається, що в голосуванні за це питання депутатів міськради немає конфлікту інтересів, оскільки там не має приватної складової.

— Це рішення ми мали прийняти терміново, до 1 липня, — підкреслила Наталія Джуган у коментарі кореспонденту «Нової Доби». — Це вагома частина загального фонду міського бюджету. Якщо ми б не ухвалили б таке рішення, чинним залишилось би те , яке діє на сьогоднішній момент. Але воно не відповідало б вимогам податкового законодавства. Між іншим, Черкаська міська рада цілком виконала усі попередні регуляторні вимоги ще у квітні. Ми отримали всі необхідні листи від державної служби регуляторної політики, від АМК, і до речі, обговорили всі нюанси з депутатами міської ради та з бізнесом. Безумовно, я наполягала на тому, що розглядати документ потрібно саме без запізнень, адже якщо його не розглянути вчасно, міський бюджет міг би втратити щонайменше 50 млн. грн. в доходах наступного року. Хочу зазначити, ті депутати, які сьогодні наполягають на присутності конфлікту інтересів, можуть недоотримати кошти, коли розподілятимуться кошти бюджету розвитку по округам кожного із цих депутатів. Їх просто не вистачить.

Наталія Володимирівна також зазначила, що ставки місцевих податків фактично залишаються на рівні минулого року. А незначне, на перший погляд, зменшення суми податку до 15 % призведе до недоотримання бюджетом порядку 10 млн. грн. А це – заробітні плати вчителям та медикам. На думку Наталії Джуган голосування за це — чистої води політичний популізм.

Тетяна Євгеньєва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x