Кальцій – не тільки в молоці

Кальцій – не тільки в молоці

Коли ми думаємо про кальцій, ми одразу згадуємо про молочні продукти. Учені ж давно довели, що найбільше кальцію містить не набіл, а макові зернята, кунжут, різні горіхи та листові овочі. Особливо це хороша новина для тих, хто не їсть їжі тваринного походження або має непереносимість лактози.

Кальцій наявний не тільки у молочних продуктах. Це, безсумнівно, хороша новина для вегетаріанців, а також зацікавить і тих, хто має проблеми з переварюванням молока, або ж тих, хто шукає альтернативу продуктам, що дають нам корови чи вівці.
До групи немолочних продуктів, багатих на кальцій, зараховують: рослинні напої та соки, зелені листові овочі, горішки, мінеральну воду.

Які ж це немолочні продукти, багаті на кальцій?

• Зелені листові рослини: кале – однорічна овочева рослина, різновид городньої капусти, є найбільшим джерелом кальцію, порівняно з молочними продуктами кальцію у кале є набагато більше. Цей вид капусти містить 135 мг кальцію на 100 г сирого листа. У той же час, кале містить провітамін А, вітамін К і С. Це вважається «суперїжею». Інші корисні зелені листові рослини в цій групі це: мангольд (або буряк листовий) і шпинат.

• Горіхи: мигдаль є одним із найкращих джерел кальцію, у ньому міститься 264 мг кальцію на 100 грамів. Вони також забезпечують організм магнієм, вітамінами Е і В2 та марганцем. А ще він допомагає знизити рівень холестерину.

• Сушені ароматичні трави: їх використовують рідко, але якщо ми виробимо звичку додавати їх у всі страви, то збагатимо свій організм великою кількістю кальцію. Найбільше рекомендують сушити такі рослини, як чебрець, кріп, майоран, шавлію, орегано, м’яту і базилік.

• Насіння кунжуту, особливо підсмажене. Воно збагачує наш організм вітамінами B1 і В6, марганцем, магнієм і міддю. Додавайте зерна кунжуту в салати, пироги, хліб, соки.

• Лляне насіння: воно дуже схоже на насіння кунжуту і, навіть кількість кальцію у них однакова. Олія, виготовлена з лляного насіння, має протизапальну дію і запобігає розвитку атеросклерозу.

• Бобові рослини: вони є чудовим джерелом кальцію (13 % від його складу), особливо білі та чорні боби. Крім того, вони сприяють нормалізації цукру в крові та стабілізації артеріального тиску. Не можна вживати бобові рослини без міри, тому що вони спричиняють метеоризм.

• Кульбаба: це – сечогінний засіб, корисний для печінки, і потужний антиоксидант. Молоде листя кульбаби можна вживати в їжу в салатах. У кульбабі більше кальцію, ніж у молоці (187 мг на 100 г). Ви також можете викорчовувати коріння кульбаби для додавання його в раціон.

• Апельсин: це один із небагатьох фруктів, який містить кальцій – 65 мг на одиницю. Крім того, як відомо, вони багаті на вітамін С.

• Лобода та амарант: амарант містить 18 % кальцію. Для тих, хто не п’є молока, його можна змішати з рисом для кращого засвоєння. Також можна приготувати суп із цією рослиною або обсмажити її з овочами. Щодо лободи, ця рослина також дуже корисна для організму. Лободу можна використовувати в різних стравах, наприклад, у пирогах і салатах.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x