Фахівці обговорили екологічні проблеми Черкащини

Фахівці обговорили екологічні проблеми Черкащини

Напередодні Міжнародного Дня Дніпра, що світова спільнота відзначає в першу неділю липня, на Черкащині знову порушували екологічні проблеми. І хоч не всі вони стосувалися проблем із водою, та під час заходу вкотре наголосили, що лише за тісної співпраці органів державної влади, виваженого законодавчого процесу та за підтримки громадськості можливий позитивний результат, спрямований на покращення екологічної ситуації в області. Про це «Нова Доба» дізналася від Держекоінспекції у Черкаській області.
Цього разу усіх небайдужих до питань екології зібрала Всеукраїнська екологічна ліга. Присутні обговорили екологічні проблеми Черкаської області та окреслили шляхи їх розв\’язання. Розмова вийшла доволі дискусійною, та по завершенню виступів була прийнята резолюція круглого столу, що дозволить перевести порушувану проблематику в більш практичну площину.

– Проблемою Черкащини залишається низький відсоток заповідності територій (3,1%), тоді як в Європі 15%. Забруднення річок та погіршення їхнього гідрологічного стану відбувається через недостатню роботу комунальних підприємств: потребують реконструкції очисні споруди та каналізаційні мережі. Гостро стоїть проблема з побутовими відходами, вилученням і утилізацією пестицидів. Часто відсутні підприємства, що можуть не лише вивезти ці залишки, а й знищити їх. До того ж, держава має проводити політику в плані зміни екологічного законодавства, комплексно вирішувати питання, – зазначила начальник управління екології та природних ресурсів Черкаської ОДА Олена Звягінцева.

Представники Державної екологічної інспекції в Черкаській області поскаржилися на те, що через відсутність відповідних норм та приписів, зокрема через те, що нормативи ДСанПін № 4630-88 для поверхневих вод водних об\’єктів господарсько-питного та культурно-побутового водокористування втратили чинність, не можуть охарактеризувати водні ресурси в області. Та попросили посприяти у вирішенні цього питання. До речі, не всім відомо, що нові вимоги були розроблені ще в 2010 році, але досі вони так і не вступили в дію.

– Загальна кількість скинутих у водойми області забруднених стічних вод у 2016 році збільшилась з 5,958 млн. м3 до 7,318 млн. м3 на 1,36 млн. м3 (майже в півтора рази). Основними джерелами забруднення водних об\’єктів залишаються очисні споруди та каналізаційні мережі виробничих управлінь житлово-комунального господарства. Деякі райони забруднюють води через те, що очисні споруди працюють неефективно і потребують реконструкції (Чигиринський, Кам\’янський, Смілянський, Тальнівський, Уманський, Христинівський, Корсунь-Шевченківський, Чорнобаївський, Золотоніський водоканали), а в окремих районах ці споруди взагалі відсутні (Городищенський, Драбівський, Жашківський Корсунь-Шевченківський та Шполянський райони), — зауважила завідувач гідрохімічної лабораторії вод та грунтів Черкаського регіонального управління водних ресурсів Тетяна Петренко.

Чільне місце при обговоренні посіла біоенергетика, зокрема Регіональна програма використання біоенергетичних технологій у тепло- та гарячому водопостачанні у Черкаській області на 2017-2020 роки.

– Сьогодні в області прослідковується висока енергозалежність, проте можна використовувати енергію біомаси з метою скорочення шкідливих викидів в атмосферу та здешевлення енергоресурсів. На Черкащині такий підхід буде дієвим, бо тут є аграрна спеціалізація, малопродуктивні землі та сприятливий клімат. Так звані землі запасу — земельні угіддя, які роками не оброблялися, заросли бур\’янами можна використовувати для вирощування енергетичних рослин. Таких земель на сьогодні понад 30 тис. га, — наголосила голова Черкаської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги Наталія Фоміна.

Учасники засідання круглого столу «Екологічні проблеми Черкаської області та шляхи їх розв\’язання» зазначили, що для поліпшення стану навколишнього середовища області та запобігання його деградації необхідно здійснити комплексні заходи:
— створити науково-експертну раду при ОДА з представників профільних наукових установ та громадських природоохоронних організацій;
— розробити Програму інформування та просвіти населення з питань, що стосуються довкілля;
— сприяти реалізації громадських ініціатив та проектів екологічного спрямування;
— забезпечити збереження та розширення територій природно-заповідного фонду та екологічної мережі;
— актуалізувати перелік складів з непридатними пестицидами та забруднених отрутохімікатами ділянок в Черкаській області;
— організувати пункти роздільного збирання відходів, паспортизувати сміттєзвалища;
— розробити та затвердити рішенням обласної ради Програму розвитку біоенергетики в Черкаській області.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x