Чекати повернення урагану на Черкащину найближчими днями не варто

Чекати повернення урагану на Черкащину найближчими днями не варто

За інформацією з місць, в населених пунктах області, які постраждали від негоди активно розповсюджуються чутки про те, що нібито найближчими днями регіон потрапить в зону дії ще більш руйнівних метеорологічних явищ.
Проте, за офіційною інформацією черкаських метеорологів, у відповідності до синоптичні розрахунків, жодних підстав для таких синоптичних явищ на території області немає. Схоже, інформаційний шум довкола стихійного лиха в області намагаються використати з метою короткотермінової комерційної вигоди. Про це «Нова Доба» дізналася від Костянтина Проценка, речника начальника Управління ДСНС у Черкаській області.

У першій половині дня 1 липня 2017 року на Черкащині спостерігалася аномальна спека. Максимальні температури повітря досягли +35+37º, що відповідало критерію стихійного гідрометеорологічного явища.

Ввечері, у період з 18 до 21 години, у Черкаську область перемістився надто активний атмосферний фронт, з яким водночас надійшло холодне повітря із північних широт. Швидкість його проходження була надзвичайною і сягала місцями 120 км/год.

Відбулася зміна повітряних мас з дуже великими контрастами температури. За короткий проміжок часу температура повітря різко знизилася із +37º до на 17-18º, що відповідає критерію різкої зміни погоди. Зміна погоди супроводжувалася зливовими дощами, які відмічалися по всій території області, проте їх кількість та інтенсивність в різних районах значно різнилася. В цей же час спостерігалися грози, а метеорологічні станції Канів та Золотоноша зафіксували випадіння граду середнім діаметром 6-10 мм.

Максимальна швидкість вітру в цей період сягала 15-19 м/с, а метеорологічні станції Умань та Золотоноша зафіксували шквалисте посилення вітру до 20 м/с.

Як відомо, грозові явища – зливи, шквали і град носять локальний характер, тому їх інтенсивність може значно відрізнятися в різних районах області і навіть в межах одного населеного пункту.

За наслідками та характером пошкоджень інфраструктурних об’єктів, опор ліній електропередач, зелених насаджень у Золотоніському, Чорнобаївському, Драбівському, Уманському, Катеринопільському, Черкаському та Шполянському районах можна стверджувати, що спостерігався мікросмерч.

Такі явища, як мікросмерч, виникають раптово і спрогнозувати їх за 2-3 дні неможливо. Побачити таке загострення на метеорологічному локаторі можна за лічені години. Штормове попередження про ускладнення погодних умов було доведено черговим інженером обласного гідрометцентру до чергових обласної державної адміністрації, всіх обласних служб, міських рад та РДА 1 липня о 15 год. 07 хв.

Найближчі 5 діб погоду Черкащини формуватимуть прохолодні повітряні маси з північних широт. Тому спостерігатиметься помірно тепла погода з денними максимумами до 26º С.

До 8 липня істотні опади не прогнозуються, що цілком сприятиме проведенню відновлювальних робіт.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x