Микола Старинець 8 років працював на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді

Микола Старинець 8 років працював на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді

Спершу літаком Київ–Рим–Аргентина–Чилі–Вогняна Земля, далі кораблем до Антарктиди. А через рік приблизно тим же шляхом – назад, у рідні Черкаси. Такий маршрут не раз долав Микола Старинець, для якого всі ці екзотичні назви стали звичайною дорогою від дому й на роботу.

– Коли був хлопчаком, мріяв про далекі світи. Тоді, надивившись радянських фільмів про сильних людей, які, долаючи стихію, робили неймовірні відкриття на чужих, суворих землях, уявляв і себе на їхньому місті. Уявляв ці грандіозні подорожі на край землі, в яких колись, як тільки виросту, неодмінно візьму участь, – усміхаючись, пригадує Микола Полікарпович.
А потім виріс і ті мрії десь загубилися. А коли про все забувся, життя вивернуло так, що найсміливіші дитячі фантазії виявилися найреальнішою реальністю…

Спершу – 4 роки на Північному полюсі
Микола Старинець 8 років працював на станції «Академік Вернадський» в АнтарктидіСвого часу Микола Старинець закінчив авіаційно-технічне училище і був направлений на Північний флот, де прослужив у морській авіації 25 років. Довелося чоловікові разом із сім’єю пожити 4 роки в Арктиці, на острові Шпіцберген, де Радянський Союз провадив видобуток вугілля.
– Клімат там не такий суворий, як в Антарктиді, тепла течія Гольфстрім дається взнаки, – говорить чоловік.
На Півночі черкащанин і познайомився з Юрієм Борисовичем Оскретом (інженер-винахідник, першим підняв український прапор над станцією в Антарктиді – Авт.), який там проводив випробування літака «Руслан» у суворих умовах. Він же й розповів панові Миколі про плани українців повернутися до Антарктиди.
– А оскільки я скоро звільняюся зі служби, той було б непогано, аби приєднався до експедиції, бо «такі витривалі люди з досвідом украй потрібні». Запропонував, як буду вже дома, приїхати в Київ і все обговорити ґрунтовніше, – пригадує події початку 90-х років полярник.
Через кілька років Микола Старинець і справді вийшов на пенсію, переїхав із сім’єю в Черкаси, де й влаштувався на завод «Строммашина».
– Роботу наче й мав, але будь-якої миті міг попасти під скорочення. До всього, не було власного житла, винаймали. Діти підростали, тож конче треба було щось змінювати, – розповідає Микола Полікарпович. – Аж тут якогось вечора по телевізору побачив знайоме обличчя – того керівника, який прилітав випробовувати «Руслан». Виявилося, що проводять відбір людей на роботу в Антарктиді. Вирішив спробувати й собі.
І пройшов, щоправда поїхати зміг уже з наступною групою. З тих пір пан Микола в Антарктиді зимував 8 років – спершу працював механіком, потім – начальником станції. Каже, хоч як не важко, але щоразу хочеться повертатися назад.

Від станції «Фарадей» до станції «Академік Вернадський»
Микола Старинець 8 років працював на станції «Академік Вернадський» в АнтарктидіНаша станція розташована біля Антарктичного півострова, на невеличкому острівці Галіндез. Спочатку вона називалася «Фарадей» і належала Великобританії, але в 1996 році її передали Україні.
– Річ у тім, що британці облюбували іншу місцину – на триста з лишком кілометрів південніше. Там побудували більш потужний комплекс із аеродромом та портом. Натомість, згідно Мадридського протоколу (прийнятий міжнародною спільнотою для охорони навколишнього середовища Антарктики – авт.), стару станцію мали повністю демонтувати й вивезти з острова. А це дорого, – розповідає Микола Полікарпович. – Тож британці вирішили провести тендер і передати «Фарадей» у власність іншої країни.
Надсерйозних конкурентів із усього світу обійшла Україна. Звісно, англійців вразила наша наукова база. Та вирішальним фактором стало те, що в експедиції Роберта Скотта (у 1910–1913 рр. після Р. Амундсена з 4 колегами підкорював Південний полюс. Повертаючись, всі учасники експедиції загинули від голоду та виснаження, – Авт.) брав участь хлопець із Полтавської губернії Антон Омельченко.
– Експедиція закупила коней на Далекому Сході, й за ними потрібно було доглядати. Тож полтавчанина взяли за конюха, – розповідає полярник.
Британці вимагали, щоб станцію перейменували, тож її назвали на честь першого президента академії наук України Володимира Вернадського.

При –12˚ С можна й засмагати
У свою першу експедицію до Антарктиди Микола Старинець разом із командою вирушив на українському кораблі «Ернст Кренкель». Подорож тривала 65 діб.
Микола Старинець 8 років працював на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді– Зараз більшу частину дороги долаємо літаком. А далі в Аргентині на 20 діб винаймаємо корабель, у який вантажимо продукти на рік, обладнання, техніку для ремонту, – відзначає пан Микола. – Так дешевше і швидше.
Команда складається з 12 осіб: приблизно половина – науковці (геофізики, геологи, метеорологи, біологи), решта – начальник станції, повар, радист, лікар, механік, які у першу чергу дбають про життєзабезпечення станції.
– Хоча роботи вистачає для всіх. Приміром, цього року станцію доводилося разів шість повністю відкопувати зі снігового замету. Працював кожен, у критичній ситуації – там усі рівні, – говорить чоловік.
Щороку на утримання станції Україна спрямовує близько 2 млн доларів.
– Вона повністю облаштована для життя, тепла й дуже затишна, побудована з любов’ю, – говорить Микола Полікарпович. – І в суворих умовах Антарктиди це дуже важливо. Адже загалом тутешній клімат абсолютно не придатний для життя людини. Доводилося зимувати й при –42 градуси.
Такі шалені морози випадають, коли з’являється сонечко. Взагалі в Антарктиді все навпаки: зима починається у квітні, а закінчується наприкінці листопада. Три найсуворіші місяці супроводжує зла завірюха й полярна ніч. У рік буває лише до 20 сонячних днів. І тоді, навіть при –12˚ С можна засмагати.
– А все тому, що над нашою станцією озонова дірка, високий рівень ультрафіолету. Тому ходимо в окулярах, при цьому закриваємо всі ділянки тіла, адже одразу – опіки, ураження зору, – говорить чоловік.

А в китів, виявляється, є шерсть!
Микола Старинець 8 років працював на станції «Академік Вернадський» в АнтарктидіТа попри суворі умови, на острові є чимало всілякої живності: тюлені, морські леопарди та слони і, звісно, дружелюбні пінгвіни.
– Сміливо підходять до людей, дуже допитливі: як зацікавляться, можуть смикнути за штанину чи за шнурок у чоботях, – говорить чоловік. – А ще частенько підпливають кити. От якось сидимо з хлопцями на березі, робимо шашлички, аж тут раптом фонтан із води – кит показався, пирхнув і пішов собі далі.
Часто науковці розміщують обладнання на сусідніх островах. Тож доводиться пересуватися по воді.
– Буває, пливеш човном, аж тут два кити сплять, прямо на поверхні. Мотор виключаємо і тихенько на веслах до них, – розповідає Микола Полікарпович. – Як так підкрастися, то навіть можна погладити: шерсть така з щетинкою, як у поросяти, і бородавки по тілу. Й пирхкають тихенько, ніби похропують. Дивина, та й годі.

«Академіка Вернадського» відвідував Білл Гейтс та онука королеви Єлизавети – принцеса Анна
На станцію за рік прибуває до 5 тис. туристів із усього світу.
– У цьому році навігація відкрилася на Старий Новий рік, то до березня нас відвідали 3 109 осіб. Прийом таких гостей – робота над іміджем країни. Часто іноземні мандрівники навіть не знають, що є така країна Україна. Найчастіше просять показати її на карті жителі Латинської Америки та США.
При Миколі Полікарповичу «Академіка Вернадського» відвідував Білл Гейтс та онука королеви Єлизавети – принцеса Анна.
Обов’язково з кожною експедицією до Антарктиди вирушає лікар. Неодмінно високої кваліфікації, широкого профілю, до речі, якось там був фахівець із Черкас. На станції є повний комплект інструментів і створені умови навіть для проведення операції.
– Адже трапляється всяке – були й переломи рук, пальців, проводили операції з видалення апендициту, – говорить Микола Полікарпович. – Там суворий край, вибратися на велику землю неможливо.
Непередбачувані ситуації трапляються не тільки з членами команди, а й із гостями. Ось, приміром, у цьому році одна італійська туристка сильно травмувала ногу: жінка мала штучний суглоб, який зрушив із місця.
– Наш лікар надав якісну допомогу, провівши операцію. За що отримали подяку з Італії. Ще один плюсик до іміджу України в світі.

Посвята в полярники: кожен має скупатися в крижаній воді, з одягу – тільки краватка
Микола Старинець 8 років працював на станції «Академік Вернадський» в АнтарктидіНа станції, попри брак умов, вирує активне життя. Тут грають у футбол на місцевому замерзлому озері. Постійно проводять змагання з бігу на лижах, біатлону, дартсу, шахах, тенісу. А ще тут діє суворий розпорядок.
– Приміром, щоп’ятниці – генеральне прибирання, долучаються всі 12 членів команди, – наголошує Микола Старинець. – У суботу повар готує вишукану вечерю, стіл сервірують. Усі приходять святково вбрані, в краватках.
Найулюбленіше свято – Midwinter (середина зими), що відзначається у ніч з 21 на 22 червня.
Микола Старинець 8 років працював на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді – Тоді відбувається посвята в полярники. Кожен має скупатися в крижаній воді. З одягу – тільки краватка. Ця традиція лишилася нам від британців, – відзначає Микола Полікарпович. – Я скільки років був на станції, стільки й купався – адже команда змінюється, не всі бачили мою посвяту.
…Зараз Микола Старинець у Черкасах, проходить активну акліматизацію, яка триває три місяці:
– Жарко, але то чудово. А ще довкола зелень… як там цього бракує…

Світлана Лазоренко,
фото з архіву героя публікації

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x