Якщо ларингіт позбавив голосу

Якщо ларингіт позбавив голосу

Якщо ларингіт позбавив голосу Ця хвороба мучить людей високою температурою та сильною захриплістю, а то і втратою голосу. Голос може пропадати не лише від застуди – вразливі до цієї напасті педагоги, лектори, диктори, співаки – тобто люди, чия робота пов\’язана з напруженням голосових зв\’язок. А ще голос може пропадати на тлі нервово-психологічних емоційних перевантажень. Як швидко повернеться рідний голос – залежить від ваших дій.

П\’ять заборон
Якщо у вас зник голос, будьте дуже обережні зі спробами його повернути.
– Не полощіть горло содою і будь-якими спиртовими розчинами – це додасть подразнення і без того роздратованим голосовим зв\’язкам.
– Не розмовляйте. Навіть пошепки. При шепоті голосові зв’язки також напружуються.
– Не приймайте аспірин. Якщо ви втратили голос в результаті перенапруги голосових зв\’язок напередодні, можливо, розірвався капіляр. Аспірин збільшує тривалість згортання крові, що може перешкоджати процесу відновлення.
– Не намагайтеся відкашлятися. Захрипла людина, як правило, намагається відкашлятися, щоб «прочистити горло». У випадку ларингіту це може привести до ще більшого запалення зв\’язок або навіть втрати голосу.

– Не паліть і не вживайте спиртне – це сушить горло. Під впливом алкоголю голосові зв\’язки розм\’якшуються. Проте триває цей ефект максимум годину. А потім відбувається зворотний процес, причому з потроєною силою – і голос сідає ще сильніше.

Кілька днів тиші
Захриплим потрібно говорити якомога менше, тихим нейтральним голосом, а в ідеалі, якщо дозволяють обставини, провести 4–5 днів у повному мовчанні і без цигарок.

У день має бути випито 8–10 склянок води – це зволожує гортань. Крім води, це може бути сік, теплий чай з медом (хоча мед окремо вживати не варто – він подразнює горло). Будь-які гарячі напої при зриві голосу протипоказані, як і холодні. З меню потрібно виключити їжу, яка подразнює слизову: насіння, сухе печиво, шипучі газовані напої, все гостре і кисле.

Хороший засіб для відновлення голосу – інгаляція. Можна використовувати лікарські трави: липу, кору дуба, шавлію, череду, кропиву. Корисні інгаляції на мінеральній воді – в нагріту мінеральну воду додають кілька крапель обліпихового або оливкового масла. Можна в звичайну гарячу воду додати таблетку валідолу і рослинне масло. Лікувальні пари варто вдихати не більше 15 хвилин.

Ще один метод – полоскання горла соняшниковою олією: столова ложка масла, два рази на день, натщесерце, не більше 10–15 хвилин.
Ще один дієвий засіб – морквяне молоко. Потрібно зварити 100 г моркви в 0,5 л молока, процідити і випити протягом дня, розділивши на три рази.

Небезпечне караоке
Голосовому апарату необхідний такий же відпочинок, як і будь-якому іншому органу. Вважають, що він починає відчувати втому після тригодинного голосового навантаження. Після кожної години потрібно робити обов\’язкову 10–15-хвилинну перерву: це повний голосовий спокій. В ідеалі, перепочинок повинен займати як мінімум стільки ж часу, скільки голос працював в екстреному режимі. Більше трьох годин в день навантажувати голосові зв\’язки не рекомендують.

Жінок голос підводить набагато частіше, ніж чоловіків. Свою роль відіграє як підвищена від природи емоційність, від якої дами частіше зриваються на крик, так і особливості будови організму. Доведено, що кожен місяць під час «критичних днів» тембр жіночого голосу змінюється – він стає більш низьким, а часом і хрипким. І в цей же період жіночий голос стає особливо вразливим, голосові складки мають вигляд, як під час застуди. Навантажувати голос в такі дні потрібно з особливою обережністю, а якщо можливо, то і повністю виключити голосові навантаження – дати собі пару днів для відпочинку, коли пройде гормональний пік.

І порада любителям співу: співати необхідно в своєму діапазоні, не можна імітувати голос іншої висоти, ніж ваш власний. Особливо це стосується дітей, які люблять імітувати популярних виконавців. Це може нашкодити голосовим зв\’язкам. Вельми небезпечне караоке – любителі такого співу не чують себе, іноді дуже сильно зривають голос. Після співу, як і після будь-якого іншого голосового навантаження, рекомендується хвилин 30 не виходити на вулицю, особливо в холод і вогкість, дати голосовим зв\’язкам відпочити.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

2 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Наталя

Я колись ларингітом хворіла, то теж були проблеми з голосом. Тоді лор призначав пастилки Ісла-Моос. Вони дійсно добре зволожують слизову оболонку горла. Голос якщо охриплий, то з пастилками відновлюється за кілька днів.

Світлана

За скільки днів вам допомогло??

2
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x