На Шполянщині гучно відсвяткували Івана Купала

На Шполянщині гучно відсвяткували Івана Купала

Купальські танці, інсценізовані гуляння, розваги і конкурси в компанії русалок та Водяника, пісенні виступи від вокальних та аматорських колективів, смачна каша під відкритим небом на березі водоймища – усе це вперше за багато років відбувалось у селі Кримки, в ніч на Івана Купала. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Шполянської міської ради.

6 липня у селі Кримки, Шполянської міської ОТГ берег центрального сільського водоймища заповнився від малого до великого. На традиційне свято цьогоріч зібрались чи не всі місцеві жителі, завітало й чимало гостей із адмінцентру Шполянської міської громади та сусідніх сіл.

Відсвяткувати Івана Купала разом із кримківцями прибули й представники влади. На початку дійства з найкращими побажаннями до присутніх звернувся голова Шполянської міської ОТГ Сергій Кравченко, депутат міської ради Володимир Перегон, представники місцевих сільськогосподарських підприємств та в.о. старости села Кримки Микола Запорожець.

Організували фольклорно-етнографічне свято Івана Купала, Шполянський міський та Кримківський сільський будинки культури, за участю танцювальних колективів «Еліт» (керівник Леся Осадчук) та «Гренада» (керівник Едуард Пресліцький), вокальних та інструментальних аматорськиї колективів «Берегиня» (керівник Лідія Поліщук) та «Вечорниці» за підтримки Шполянської міської ради.

Як повідомила директор міського Будинку культури Леся Осадчук, аби не спонсорська підтримка постійних соціальних партнерів Шполянської міської ОТГ, то народні купальські гуляння не вдалося б відсвяткувати з таким розмахом.

– Завдяки їм ми організували перевезення із міста до села артистів, колективів і необхідну для проведення заходу звукову апаратуру. Коштами соцпартнерів іще придбали морозиво, яке отримали всі присутні на купальському святі малята. Також, окрема подяка районному відділу освіти, у справах сім’ї, молоді та спорту Шполянської РДА за надані автобуси для перевезення учасників дійства.

Народне гуляння, кажуть кримківці, у селі неабияк шанують і люблять. Цього вечора селяни бажають один одному відшукати квітку папороті та знайти своє щастя. Тому місцеві жителі й готувалися до нього заздалегідь: прибрали прибережну територію центрального водоймища, навели лад біля сільського Будинку культури, в середмісті села, підготували традиційне вогнище, через яке, зазвичай, у Купальську ніч стрибають молоді хлопці та дівчата.

Ольга Поліщук, директор Кримківського сільського Будинку культури розповідає, що завдячуючи очільнику міської громади, до свята ще й встигли пошити нові сценічні костюми для дітей і дорослих.

– Цьогорічне Купальське гуляння у Кримках мало свої особливості. Крім театралізованого дійства, сільські діти досхочу пострибали на батутах, надувних гірках, пограли в гру «Рибалка», змогли купити різноманітні сувеніри тощо. Всі ці задоволення надали місцевим жителям підприємці із міста. Селяни дуже задоволені! Адже взагалі не пам’ятають, відколи в такому форматі відзначали масові заходи, – наголосила під час розмови пані Ольга.
Надвечір свято набуло розмаху. Водяний з русалоньками разом з молоддю танцювали та грали в ігри, а молоді дівчата окропляли всіх людей водою. Під танець «Марени» парубки винесли дерево, яке незаміжні дівчата уквітчували стрічками, а потому його спустили до води.
Далі розпочались розважальні конкурси, за проведенням яких, у захваті спостерігали всі присутні.
На Шполянщині гучно відсвяткували Івана Купала
– Захоплюючим і запальним видався конкурс перетягування канату. Особливо коли учасниками стали дітлахи, кожна команда так хотіла перемогти, що навіть ведучим поставили складне завдання – «кому ж вручити подарунки?», – поділилась враженнями місцева жителька Анастасія Хаврусь.

Коли селяни досхочу награлися і побешкетували, охоронець кримківського водоймища Водяник дозволив дівчатам кинути у став квітчасті вінки, а хлопцям – запалити вогнище. З давніх-давен українці вірять, що у купальському вогні згорить вся нечиста сила.

Цього вечора масштабно гуляли Івана Купала й в селі Скотареве, що на Шполянщині. Святкове дійство відбулось за участі вокально-інструментального гурту «Шанс» Шполянського міського Будинку культури.

У проведенні і організації цих народних гулянь скотарівцям також посприяв очільникШполянської ОТГ Сергій Кравченко. Усім відомо, що на минулому тижні жителі Скотаревого збиралися на збори, де офіційним волевиявленням вирішили приєднатися до Шполянської міської ОТГ.
– Для мене особисто,думка громадян надважлива, і попри тимчасову відсутність схвальної пропозиції сільських депутатів ввійти до складу міської громади, ми завжди готові підставити дружнє плече людям, які бажають до нас приєднатися, – повідомив Сергій Кравченко. – В цьому процесі, нашим зустрічним кроком до об’єднання з громадою Скотаревого була допомога працівникам сільського Будинку культури провести народне свято Івана Купала, яке шанують і люблять усі українці.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x